Giro555: noodhulp voor meer dan 200.000 Nepalezen

Met de opbrengst van de Nationale Actie ´Nederland helpt Nepal´ hebben tot nu toe meer dan 200.000 mensen hulp gekregen. Het meeste geld ging naar onderdak, de aanleg van drinkwatervoorzieningen en de bouw van toiletten. In totaal is ruim 25 miljoen euro gedoneerd, waarmee hulporganisaties waaronder Terre des Hommes noodhulp hebben verleend en 2 jaar hulpverlening kunnen garanderen. Dat blijkt uit de eerste tussenrapportage van Giro555. 

 

Noodhulp

Onderdak en voedselpakketten

Hulpverleners hebben 155.000 mensen geholpen met materialen voor noodonderdak. Daarnaast deelden ze meer dan 21.000 hygiënepakketten uit met bijvoorbeeld zeep, tandpasta en waterzuiveringstabletten. Ook is er aan ruim 40.000 mensen voedsel uitgedeeld en zijn er 145 tijdelijke leslokalen neergezet. De hulp richt zich ook op de langere termijn. Zo zijn zaden en landbouwwerktuigen gedistribueerd, zodat mensen steeds minder afhankelijk worden van voedselhulp. Boeren die geen inkomsten meer hebben zijn omgeschoold tot timmerman of bouwvakker. Op die manier kunnen zij bijdagen aan de wederopbouw en in hun eigen inkomen voorzien. 

Sociaalpsychologische hulp

Terre des Hommes verleende de afgelopen maanden noodhulp in de districten Rasuwa, Dolakha, Sindhupalchowk, Gorkha, Dhading, Kavre en Nuvakhot en in de hoofdstad Kathmandu. Daarnaast is voorbereidend werk gedaan voor het verlenen van sociaalpsychologische hulp. Er is een inventarisatie gemaakt van ruimtes waar kinderen zich op hun gemak kunnen voelen en waar die hulp kan worden gegeven. "We willen hier 1000 kinderen mee bereiken", zegt noodhulpcoördinator Paul Wolters. "De komende tijd zal in de hulpverlening het accent verschuiven van noodhulp naar de wederopbouw van Nepal."

Slecht weer bemoeilijkt noodhulp

De hulpverlening wordt bemoeilijkt door slecht weer. Alle hulporganisaties noemen het regenseizoen de grootste uitdaging in hun werk. De regen veroorzaakte modderstromen en landverschuivingen, waardoor wegen onbegaanbaar werden en dorpen onbereikbaar. Hulpverleners moeten plannen dagelijks aanpassen aan nieuwe omstandigheden. Indien nodig zetten zij helikopters in, maar vaker worden hulpgoederen te voet gebracht met dragers. Overheidsprocedures worden door hulporganisaties als een belemmerende en soms ook vertragende factor in de hulpverlening ervaren. Hulpverleners maken zich verder zorgen over de vele kwetsbare groepen in Nepal, zoals mensen uit een lage kaste (dalits), vrouwen en mensen met een beperking. Zij worden vaak gediscrimineerd en worden bijvoorbeeld niet op lijsten van hulpbehoevenden gezet. Hulporganisaties zijn extra alert op de hulpverlening aan deze mensen. 

8 miljoen mensen in Nepal getroffen

De actie “Nederland helpt Nepal” is 31 augustus afgesloten met een eindstand van € 25.074.780. Hulporganisaties hebben gemiddeld de eerste maanden ruim eenvijfde van het beschikbare hulpgeld ingezet voor noodhulp in Nepal. Nepal werd op 25 april en 12 mei 2015 getroffen door aardbevingen. Daarbij kwamen bijna 9000 mensen om en raakten er ruim 22.000 gewond. De ramp trof meer dan 8 miljoen Napalezen. De samenwerkende hulporganisaties achter Giro555 zijn, naast Terre des Hommes: CARE Nederland, Cordaid Mensen in Nood, ICCO & Kerk in Actie, Nederlandse Rode Kruis, Oxfam Novib, Plan Nederland, Save the Children, Stichting Vluchteling, UNICEF Nederland en World Vision. Het Lilianefonds is gastdeelnemer bij de Nepal-actie.  

 

Share this:

Gerelateerd nieuws