Hof: klanten moeten leeftijd prostituees controleren

Volwassenen die betalen voor seks met een minderjarige zijn strafbaar, of ze zich nu bewust zijn van de leeftijd van de prostituee of niet. Klanten moeten zelf controleren of de prostituee meerderjarig is. Zo oordeelde het gerechtshof in Den Bosch. Met die uitspraak bleven de straffen die de rechtbank in Maastricht eerder had opgelegd aan 23 mannen die betaald hebben voor seks met de zestienjarige Kimberley in een hotelkamer in Valkenburg, overeind.

 

Seksuele uitbuiting

Vooral taakstraffen

Het Hof oordeelde wel minder hard dan de rechtbank. Van vier andere verdachten achtte ze niet bewezen dat ze seks hebben gehad met het meisje. Zij werden vrijgesproken. Voor twaalf verdachten werd de straf verlicht, omdat zij niet gericht op zoek waren geweest naar seks met een minderjarige en het meisje niet hadden gedwongen om seks met hen te hebben. Hun taakstraffen variëren van 90 tot 240 uur en één dag cel. Eén van hen is daarbij weliswaar veroordeeld tot een gevangenisstraf van 180 dagen, maar daarvan zijn er 178 voorwaardelijk en wordt het voorarrest afgetrokken.

Afschrikken

De 21-jarige loverboy Armin A. prostitueerde Kimberley in september en oktober 2014 in een hotel in Valkenburg. Er kwamen mannen op af in de leeftijd van 21 tot en met 56 jaar. A. werd in juli 2015 veroordeeld tot een gevangenisstraf van twee jaar. Het Openbaar Ministerie had eveneens celstraffen geëist tegen de klanten. Zo hopen de openbare aanklagers dat de straffen mensen afschrikken. 

Watch Nederland

Seksuele uitbuiting van kinderen is ook in Nederland een groeiend probleem, daarom komt Terre des Hommes ook hier in actie. Doel is de handel in kinderseks te frustreren. Daarbij pakken we niet alleen loverboys aan, maar ook hun klanten. Potentiële klanten worden met online interventies gewaarschuwd en ontmoedigd contact te maken met de aanbieders van minderjarige slachtoffers. Zo maakt WATCH Nederland de markt voor loverboys kapot.

 

 

Gerelateerd nieuws