Honderden kindsoldaten bevrijd in Zuid-Soedan

Terre des Hommes en UNICEF hebben dit jaar ruim driehonderd kinderen ontwapend in Zuid-Soedan. Samen met nog eens driehonderd andere kinderen krijgen zij de kans om een nieuwe start te maken via twee nieuwe opvangcentra.  

Noodhulp

Ontwapening kindsoldaten Zuid-Soedan

In Zuid-Soedan heeft Terre des Hommes, in samenwerking met UNICEF, dit jaar tussen de driehonderd en achthonderd kinderen ontwapend en een nieuwe start geboden. De kinderen krijgen een tijdelijk onderkomen in twee opvangcentra, die momenteel worden gebouwd. Vanuit deze centra proberen de medewerkers de familie van de kinderen te traceren om hen met elkaar te herenigen.

Therapie, gezondheidszorg en onderwijs

Om de kinderen te helpen hun ervaringen te verwerken en hen op weg te helpen naar een goede toekomst, biedt Terre des Hommes therapie, gezondheidszorg en informeel onderwijs. Oudere kinderen kunnen vaktrainingen volgen op het gebied van bijvoorbeeld veeteelt, landbouw en handel en krijgen steun om met die activiteit te starten. Het precieze aantal kinderen dat Terre des Hommes gaat helpen staat nog niet vast, omdat niemand exact weet hoeveel kinderen er in de bush in het leger zitten.

In Zuid-Soedan sluiten kinderen - voor zover bekend enkel jongens - zich vaak vrijwillig aan bij het leger en onderhouden ze goed contact met hun familie. Dit in tegenstelling tot de situatie van kindsoldaten uit West-Afrikaanse landen. Desondanks geven de meeste kinderen aan dat ze graag uit het leger willen om terug te gaan naar familie en school.

 

 

Share this:

Gerelateerd nieuws