India: Geen trouwkaarten meer voor kindhuwelijken

10 drukkerijen in de Karnataka-regio in India hebben besloten geen trouwkaarten meer te drukken voor families die hun kind uit willen huwelijken. Zij vragen de ouders voortaan naar een geboortebewijs of officieel document waaruit de leeftijd blijkt. Dit is het resultaat van een lobbycampagne van de regiopartners van Terre des Hommes waarbij lokale ondernemers betrokken worden bij het tegengaan van kindhuwelijken.

Kindermisbruik

14,2 miljoen kindbruiden  

Naar schatting worden wereldwijd jaarlijks 14,2 miljoen meisjes slachtoffer van kindhuwelijken. De oorzaken zijn complex, maar hebben meestal te maken met armoede en een gebrek aan onderwijs. Ook tradities en opvattingen over de rol van meisjes in de maatschappij spelen mee. Naar schatting is 30% van de meisjes in de Karnataka-regio in India is slachtoffer van een kindhuwelijk. In deze zuidelijke deelstaat wonen ruim 50 miljoen mensen met Bangalore als hoofdstad van deze regio .

Kindhuwelijk biedt zekerheid voor kinderen

"In een onzeker milieu waar verkrachting en seksueel misbruik gemeengoed zijn geworden, was dit het beste wat ik kon doen”, verklaarde een moeder. “Wie zou nog met haar willen trouwen als ze verkracht of misbruikt zou worden? Nu heeft ze een echtgenoot die voor haar kan zorgen.”

Aanpak van kindhuwelijken

‘Preventie’ is de belangrijkste pijler van het programma tegen kindermisbruik in Azië. Terre des Hommes zet zich in om kindhuwelijken te voorkomen in plattelandsgemeenschappen in Bangladesh en India, maar meisjes die al getrouwd zijn, krijgen ook aandacht. Getrouwd of niet, het blijven kinderen. Het doel van het programma is om, in samenwerking met lokale partners, ervoor te zorgen dat deze jonge meisjes een waardig leven kunnen leiden en ze in staat te stellen zich optimaal te ontplooien en zich bewust te worden van hun fundamentele rechten, waaronder onderwijs, voeding en seksuele en reproductieve gezondheid en rechten.

Nu de rest nog...

Kinderen die slachtoffer zijn van uitbuiting, hebben bescherming en hulp nodig. Samen met beleidsmakers, bedrijven, gemeenschappen en onze donateurs zorgen we dat kinderuitbuiting stopt. Deze Indiase ondernemers doen mee. Nu de rest nog. Helpt u ook mee?

Lees meer over de aanpak van kindhuwelijken in Azië >>

Share this:

Gerelateerd nieuws