India verbiedt seks met kindbruiden

Volgens het Hooggerechtshof in India is een man schuldig aan verkrachting als hij seks heeft met zijn minderjarige echtgenote. De uitspraak van afgelopen week is een mijlpaal in de strijd voor de rechten van miljoenen Indiase meisjes die slachtoffer zijn van kindhuwelijken.Terre des Hommes heeft bijgedragen aan de succesvolle lobby die leidde tot deze uitspraak en ziet het besluit als een stap in de goede richting voor India.

Kindermisbruik / Kindhuwelijken

Minder kindhuwelijken

Ponpandian Thangam, Landendirecteur voor Terre des Hommes in India: “​Als kinderrechtenorganisatie is Terre des Hommes blij met de uitspraak van het Indiase Hooggerechtshof.De uitspraak zal leiden tot een daling van het aantal kindhuwelijken in India. Kindbruiden kunnen nu beter in voor hun rechten opkomen.“

Maatschappelijke organisaties delen dit succes

Via onze partnerorganisaties heeft Terre des Hommes direct bijgedragen aan de uitspraak van het Hooggerechtshof. Met name Child Rights Trust, Bangalore, in 2016 partner van TDH in het programma tegen kindermisbruik in India, leverde een grote bijdrage. TDH was één van de ondertekenaars van een online campagne om te zorgen dat het Hooggerechtshof serieus werk zou maken van deze zaak. Alle negen partners in het TDH programma tegen kindermisbruik in India hebben samengewerkt in deze zaak. Thangam: “Dit resultaat is te danken aan de goede samenwerking tussen verschillende maatschappelijke organisaties, het is een gezamenlijk succes.”

Sterkere positie in lobby tegen kindermisbruik

Kindhuwelijken zijn een belangrijk thema binnen het Girls Advocacy Alliance programma in India. Deze uitspraak van het Hof zal onze lobby versterken. Thangam: “Met voorlichtingscampagnes gaan we zorgen dat lokale gemeenschappen zich bewust worden van deze uitspraak van het Hof”.

De strijd is nog niet voorbij

Hoewel de opluchting over de uitspraak van de rechter groot is beseft Thangam dat de strijd voor kindbruiden nog niet voorbij is. “Er zijn nog steeds mazen in wet: een meisje moet misbruik bijvoorbeeld binnen een jaar na het huwelijk melden om steun te krijgen van rechtshandhavers. En we moeten kwetsbare meisjes snel voorlichten over deze uitspraak van de rechter.”

50% van de kinderen seksueel misbruikt

De positie van de vrouw is slecht in India. Seksueel misbruik en verkrachting komen veel voor: 50% van de kinderen maakt melding van seksueel misbruik, terwijl de meerderheid van deze zaken niet wordt behandeld. Abortus is legaal, maar er wordt nauwelijks gebruik van gemaakt omdat er een taboe op heerst. Kindhuwelijken komen veel voor. Ieder jaar bevallen naar schatting 4 miljoen getrouwde meisjes onder de 18 van een kind.

Het Terre des Hommes programma tegen kindermisbruik in India beschermt meisjes tegen seksueel misbruik en zorgt dat zij de juiste keuzes kunnen maken als het gaat om hun seksualiteit, trouwen en het krijgen van kinderen. We richten ons op het voorkomen van kindhuwelijken en het voorkomen van (seksueel) geweld en tegen vrouwen en meisjes.

Nu de rest nog...

Samen met partnerorganisaties en onze donateurs voorkomt Terre des Hommes kinderuitbuiting en zorgen we dat kinderen opvang, zorg en scholing krijgen. In India kunnen kwetsbare meisjes nu beter voor hun rechten opkomen. Een mooi resultaat, maar nu de rest nog. Helpt u mee?

Lees meer over ons programma tegen kindermisbruik in Asia >>

 

Share this:

Gerelateerd nieuws