Jane is méér dan alleen een slachtoffer

In Kenia belanden duizenden kinderen gedwongen in de prostitutie. Jane (17) is een voormalig slachtoffer van gedwongen kinderprostitutie. Aan Terre des Hommes vertelt ze haar aangrijpende verhaal. Hoe ze haar leven verandert, zodat ze zichzelf en haar 1-jarige zoontje een beter leven kan geven.

 

Als ik dit soort werk deed, dan voelde ik mij verdrietig, maar ik moet het doen want ik heb het geld nodig. - Jane (17)

Jane is zeventien jaar en woont in een klein plattelandsdorpje ten zuiden van Kenia. De straten zijn stoffig door de zandweggetjes. Kinderen waaien het stof op met hun gespring en geren. 
Jane wordt voor haar interview onherkenbaar in beeld wordt gebracht. Toch heeft ze vandaag een fel roze topje met glimmende pailletjes aangetrokken, afgestemd op de kleur van haar lippenstift.

jane.jpg

Jane werkt vanaf haar twaalfde gedwongen in de prostitutie, net als duizenden andere kinderen in Kenia. Vanaf het moment dat haar vader uit beeld verdween, stond haar moeder er alleen voor in de opvoeding van zes kinderen. Van haar eigen inkomen alleen kon ze Jane en haar broertjes en zusjes niet onderhouden. Daarom moest Jane op jonge leeftijd aan het werk en belandde ze, zonder dat haar moeder het wist, in de seksindustrie.
 

In het begin was hij lief

Op haar veertiende ontmoette Jane een stoere jongen op een motor, een echte boda boda-man. Hij beloofde haar een beter leven, zodat ze niet meer met vreemde mannen naar bed zou hoeven gaan voor geld. “In het begin was hij lief,”  zegt ze met een zucht. Jane praat niet graag over hem, want het tij keerde gauw. Toen bleek dat Jane zwanger van hem was, duurde het niet lang voordat hij met de noorderzon vertrok. Nu voedt Jane haar zoontje op samen met haar moeder en moet ze nóg meer geld verdienen dan eerst.

Ook al is Jane een slachtoffer van de situatie, toch houdt ze zichzelf verantwoordelijk:

Ik moet mezelf aanmoedigen om met dit soort werk te stoppen zodat mijn leven beter wordt.


akkenia_tdh_15.jpg

Eind 2018 kwam Jane met een partnerorganisatie van Terre des Hommes in contact. Ze kreeg een medische controle en krijgt nu wekelijks therapie.Haar moeder wordt zoveel mogelijk betrokken bij het hulptraject. Ook volgt Jane nu een vakopleiding tot coupeuse. “Over twee jaar heb ik mijn vakopleiding afgemaakt en dan kan ik mijn eigen bedrijf starten,” vertelt Jane vastberaden. Dit biedt haar perspectief op een betere toekomst.

Een betere toekomst 

Om ervoor te zorgen dat Jane ook nú niet meer hoeft te werken, helpt Terre des Hommes met het vergroten van het inkomen van haar moeder. In haar eentje zorgt ze nu voor haar kleinzoon,  die over een paar jaar naar school kan gaan. De moeder van Jane heeft goede hoop voor de toekomst: “Ik hoop dat ze mij kan gaan helpen met het inkomen, zodat we haar zoontje kunnen grootbrengen en hij naar school kan.” Jane is zeker over haar toekomst en vertelt overtuigend met een grote lach:

Ik zal mensen laten zien dat ik weer naar school ga!

Wil jij ook dat kinderprostitutie stopt? 

 

Bekijk hier het volledige interview met Jane.
 

 

Share this:

Gerelateerd nieuws