John van den Heuvel lanceert landelijk meldpunt Watch Nederland

Op maandag 9 januari lanceert misdaadjournalist John van den Heuvel het landelijk meldpunt WATCH Nederland met een oproep in TV-programma RTL Boulevard. Op watchnederland.nl en telefoonnummer 088-208 00 44 kunnen slachtoffers en getuigen van minderjarigenprostitutie, zoals loverboypraktijken en het aanbieden van schandknapen, melden. Zorginstelling Fier bemant het nieuwe meldpunt 24/7.

 

 

 

Terre des Hommes pakt seksuele uitbuiting aan

Zeventien miljoen privé-detectives

Om seksuitbuiting van minderjarigen te stoppen heeft het landelijk meldpunt “zeventien miljoen privédetectives”, kortom zoveel mogelijk ogen en oren, nodig. Niet alleen slachtoffers kunnen bij het landelijk meldpunt terecht, maar ook bezorgde ouders, verzorgers, vrienden en vriendinnen van slachtoffers, zorginstellingen, scholen en iedereen, die een vermoeden heeft van commerciële seksuele uitbuiting van minderjarigen. Denk bijvoorbeeld aan artsen, verplegers, taxichauffeurs, hoteleigenaren et cetera. WATCH Nederland onderzoekt iedere melding nauwkeurig en kan, zo nodig, rekenen op de hulp van de mensenhandelexperts bij de Nationale Politie.

Onderzoek naar loverboypraktijken

Misdaadjournalist John van den Heuvel bracht onlangs een bezoek aan de WATCH Nederland Observatie & Actie Unit. Hij juicht de komst van het landelijke meldpunt toe. Van den Heuvel: “Ik werk hier graag aan mee. We moeten alle minderjarigen in Nederland beschermen tegen kindermisbruikers, die rondhangen bij zorginstellingen en schoolpleinen, gezinnen terroriseren en uit elkaar rukken, kinderen online ronselen en vervolgens met naaktfoto’s of seksfilmpjes chanteren en tot prostitutie dwingen.” De misdaadjournalist gaat dit jaar ook zelf op onderzoek uit naar loverboypraktijken en doet dit in overleg met Watch Nederland.

Watch Nederland

WATCH Nederland is opgezet door kinderrechtenorganisatie Terre des Hommes, zorginstantie Fier en het Centrum tegen Kinderhandel en Mensenhandel (CKM). Oogmerk is het stoppen van seksuitbuiting van minderjarigen en het kapot maken van de handel van loverboys, die met het online verkopen van slachtoffers de laatste jaren fors is gegroeid. Recente rechtsprocessen als de Valkenburgse en Zeeuwse Zedenzaak hebben aangetoond dat klanten in de rij staan voor betaalde seks met minderjarigen.

Wanhopige ouders

Projectleider van het landelijk meldpunt van WATCH Nederland, Carolien Kooi (CKM): “Iedere dag worden kinderen seksueel uitgebuit door zogeheten loverboys en mensenhandelaren. Wanhopige ouders of voogden kunnen vaak bij niemand terecht als hun zoon of dochter in handen valt van een loverboy. De politie heeft niet altijd de mankracht, middelen en mogelijkheden om deze casussen te onderzoeken. De zorgprofessionals van Fier, die het meldpunt bemannen, hebben kennis van zaken, bieden een luisterend oor en kunnen familie en omstanders adviseren. Als dat nodig is, bijvoorbeeld bij vermissing van een meisje, zetten we de WATCH Nederland Observatie-& Actie Unit in, die zowel online als offline op zoek gaat naar aanknopingspunten en bewijs. Slachtoffers bieden we, eventueel in samenwerking met andere zorginstanties,  bescherming, opvang en ondersteuning.”

Actie- en observatie-unit

De WATCH Nederland Observatie- & Actie Unit, geleid door Terre des Hommes,  volgt niet alleen meldingen op, maar voert ook proactief (online) onderzoek uit. Hierbij wordt gebruik gemaakt van forensische technieken, ontwikkeld voor het bekende Sweetie project van Terre des Hommes, zoals innovatieve web voyager software en lokprofielen.

 

 


 

Share this:

Gerelateerd nieuws