Keniaanse Emily (20) spreekt VN Mensenrechtenraad toe

Emily is 20 jaar oud, moeder van een kind en woont in Kenia. Ook is ze jongerenactivist bij de Girls Advocacy Alliance (GAA). Vandaag, op Human Rights Day, was ze het jongste panellid tijdens de pre-sessie van UPR Info in Genève en mocht zij zich uitspreken bij de Mensenrechtenraad van de Verenigde Naties over de situatie in haar land. Emily vertegenwoordigde met haar toespraak 450 vrouwelijke jongeren lobbyisten, die in het verleden slachtoffer waren van seksueel misbruik of gendergerelateerd geweld.

Drie kritieke kwesties

In haar statement zegt Emily: “De republiek Kenia heeft veel wetten en beleidsmaatregelen die de rechten van kinderen, meisjes en vrouwen willen beschermen en bevorderen. Ondanks de economische groei van Kenia treft armoede nog steeds veel mensen, vooral meisjes en jonge vrouwen. Als jongeren lobbyisten hebben we drie kritieke kwesties geïdentificeerd die volgens ons moeten worden aangepakt om armoede te overwinnen en ervoor te zorgen dat kinderen, meisjes en vrouwen gelijke rechten en kansen genieten, en dat ze evenveel profiteren van de ontwikkelingsresultaten.” De drie kritieke kwesties gaan over: Gendergerelateerd geweld, Genderstereotypen en schadelijke culturele praktijken, en Rechten van kinderen.

emily_gaa.jpg

Enige vooruitgang

Op alle kwesties is de afgelopen jaren enige vooruitgang geboekt, maar dit is onvoldoende, benadrukt Emily. “Vrouwen in Kenia blijven discriminatie en seksuele intimidatie ervaren op hun werkplek. Ook moet de overheid actie gaan ondernemen tegen scholen die de wet overtreden en jonge moeders de toegang tot onderwijs ontzeggen.” Daarnaast geeft Emily aan dat de meeste overlevenden van seksueel en gendergerelateerd geweld nog altijd geen adequate diensten zoals medische hulp, counseling en juridische ondersteuning ontvangen om volledig herstel te garanderen. Uit haar toespraak blijkt ook dat het aantal kindhuwelijken, tienerzwangerschappen en meisjesbesnijdenissen nog altijd onacceptabel hoog is. Voor wat betreft rechten van kinderen roept ze op tot een Nationaal Actieplan.

Aan het eind van haar statement benadrukt Emily dat het realiseren van gendergelijkheid en de empowerment van vrouwen en meisjes een cruciale bijdrage zal leveren aan de vooruitgang van het land. “Het bereiken van volledig menselijk potentieel en van duurzame ontwikkeling is niet mogelijk als de helft van de mensheid haar volledige mensenrechten en kansen blijft onthouden.”


Informatie over een land uit eerste hand

Tijdens de pre-sessie wordt ingegaan op de mensenrechtensituatie in Kenia, die zal worden beoordeeld tijdens de 35e UPR-werkgroepsessie in januari 2020. De pre-sessie zorgt ervoor dat informatie over een land bottom-up wordt verstrekt en dat nationale stemmen uit eerste hand gehoord kunnen worden door de internationale gemeenschap. 

Deze week zal Emily daarnaast nog verschillende ontmoetingen hebben in Genève, onder meer met diplomaten uit Nederland, Canada, Mexico en België, om haar statement en de situatie in Kenia verder toe te lichten. Khalid Siddiqi, programma manager van Terre des Hommes, is ontzettend trots op Emily. “Emily is pas een jaar geleden gestart als jongeren activiste bij GAA en nu al spreekt ze voor de VN. Ze heeft in een jaar tijd de Engelse taal geleerd. Het is fantastisch om te zien hoe gedreven ze is en hoe zij zich inzet voor gelijke rechten in haar land!”

Share this:

Gerelateerd nieuws