Kindersekstoerisme in beeld in Eindhoven

Het stadskantoor in Eindhoven biedt deze maand onderdak aan een rondreizende foto-expositie over kindersekstoerisme: ‘13 in een dozijn’. Het misbruik van minderjarigen in landen als de Filipijnen, Nepal en Indonesië is op beeld vastgelegd door fotograaf ‘Corbino’ (psuedoniem van Maarten Corbijn). De tentoonstelling is een initiatief van Terre des Hommes, met steun van de Nationale Postcode Loterij.

Terre des Hommes pakt seksuele uitbuiting aan

Indringend beeld
‘Corbino’ reisde door Zuidoost-Azië, waar hij sprak met zowel slachtoffers van kindermisbruik als hulpverleners. Op basis van de gesprekken heeft hij een reeksfoto’s gemaakt die een indringend beeld geven van de neerwaartse spiraal van armoede en uitzichtloosheid, waardoor kinderen in de prostitutie terechtkomen. “Kindersekstoerisme komt overal voor. Op straat, in bars, hotels en disco's. Het is een fenomeen dat door internet bovendien dreigt toe te nemen en zich aan het waarnemingsvermogen onttrekt”, aldus Hans Guijt van Terre des Hommes. Omwille van de privacy zijn de slachtoffers niet zelf geportretteerd, maar zijn waargebeurde verhalen verbeeld door lokale acteurs.

Vervolging
Ook de opsporing en vervolging van daders van misbruik zijn onderwerp van de foto-expositie. Terre des Hommes heeft vorig jaar in vier Aziatische landen speciaal getrainde detectives aan het werk gezet om bewijs te verzamelen tegen kindersekstoerisme. Dat heeft inmiddels tot 28 arrestaties geleid en zeven veroordelingen. In de meeste gevallen gaat het om sekstoeristen uit Westerse landen. Door het werk van de detectives konden 157 slachtoffers (van kindermisbruik) worden opgevangen.

De foto-expositie in het stadskantoor van Eindhoven loopt tot en met 7 juni 2015 en is daarna te zien in Den Haag, Leeuwarden en Hoofddorp. De toegang is gratis.

Meer informatie over de fototentoonstelling en hoe u mee kunt helpen om het probleem van kindersekstoerisme zichtbaar te maken.  

Share this:

Gerelateerd nieuws