Kindslavernij invoelbaar door Virtual Reality-primeur

Kinderhulporganisatie Terre des Hommes komt met een ‘virtual reality experience’ die, door gebruikmaking van niet eerder vertoonde virtual reality-techniek, het dagelijks leven van een Afrikaanse kindslaaf invoelbaar maakt.  Met Oculus Rift-bril en hoofdtelefoon op, staat de kijker ineens midden in een Keniaans middenklasse gezin dat een 12-jarig meisje als huisslaaf houdt. De combinatie met de 3D-projectie en een 360°-beeld maken de alledaagse onvrijheid, de intimidatie en het misbruik beter invoelbaar dan ooit. De ‘experience’ van ruim vier minuten - door zijn ongekende combinatie van technieken een wereldprimeur - gaat op 5 mei in Den Haag, tijdens het Bevrijdingsfestival in première.

 

Terre des Hommes strijdt tegen kinderarbeid

Met de ‘experience’ vraagt Terre des Hommes aandacht voor een vorm van kinderuitbuiting die weliswaar op grote schaal voorkomt, maar zich geheel aan het oog van de buitenwereld onttrekt. Wereldwijd leven naar schatting 5,5 miljoen kinderen als slaaf. Ze worden veelal gedwongen te werken op het land, in de industrie, in de prostitutie of in het huishouden. Fysiek geweld, intimidatie, chantage en seksueel misbruik komt daarbij op dagelijkse basis voor. Terre des Hommes strijdt voor het bevrijden van kinderen uit deze vorm van slavernij, vangt slachtoffers op en dringt bij overheden aan op beschermende wetgeving tegen deze misstand.

Met virtual reality en hoofdtelefoon op wordt de kijker deelgenoot van de alledaagse uitbuiting van één van hen, het 12-jarige meisje Amani uit Kenia. Haar leven bestaat uit huishouden, het verzorgen van de kleine kinderen van het gezin en het ondergaan van fysiek geweld, intimidatie en seksueel misbruik. Het verhaal van Amani is gedraaid op een set in Nederland, maar volledig gebaseerd op waar gebeurde verhalen van (ex-)kindslaven.

VR-producent Oculus Rift en concurrenten experimenteren momenteel volop met virtual reality-beeld. Inmiddels zijn er al toepassingen in animatievorm, vooral in games en voor instructiedoeleinden. Deze week werden tijdens de New Front conferentie in New York ook enkele VR-nieuwsreportages getoond. Speelfilms in virtual reality zijn door de diverse producenten wel aangekondigd, maar nog niet geproduceerd. Voor zover bekend is de ‘experience’ van Terre des Hommes de eerste in zijn soort. Nieuwe leden van Terre des Hommes ontvangen een Google Cardboard, een kartonnen viewer, waarmee ze de VR-experience op hun smartphone kunnen bekijken.

Share this:

Gerelateerd nieuws