Kippenfokkerij biedt Ethiopische meisjes veilige toekomst

Zeven meisjes uit het Ethiopische grensplaatsje Gende Wuha zijn met hulp van de lokale Terre des Hommes partner Mahibere Hiwot for Social Development (MSD) een kippenfokkerij gestart. De meisjes wonen in het grensgebied tussen Ethiopië en Soedan waar tienermeisjes door armoede vaak gedwongen worden in de seksindustrie te werken. Dankzij de inkomsten van de kippenfokkerij kunnen deze meisjes werken aan een veilige, zelfstandige toekomst. Ook kunnen de jonge zakenvrouwen weer naar school. 

Kinderhandel

Gende Wuha is een stadje vlakbij de belangrijkste grensovergang tussen Ethiopië en Soedan. Het is de laatste Ethiopische pleisterplaats op de migratie-route die via Soedan naar Noord-Afrika loopt, met als uiteindelijke doel Europa of het Midden-Oosten te bereiken. Daarnaast is het een belangrijke internationale transportroute. Voor kinderen en met name tienermeisjes betekent opgroeien in dit stadje een extra risico vanwege het gevaar van kinderhandel en vanwege de grote vraag naar goedkope arbeid en seks, zeker als de basisbehoeften van deze kinderen thuis niet worden vervuld, door armoede of onkunde van hun ouders of verzorgers.

Ondernemingsvaardigheden en weerbaarheid 

Zeven van deze meisjes hebben het heft in eigen hand genomen en de zelfhulpgroep Andinet Kutir 2 opgericht. “We stonden op het punt om sekswerk te gaan doen of om weg te gaan uit Gende Wuha, net zoals veel van onze leeftijdgenootjes hebben gedaan. Puur om te overleven, want thuis was er niet eens voldoende te eten. We gingen nauwelijks nog naar school.” De groep heeft met hulp van Terre des Hommes’ partner Mahibere Hiwot for Social Development (MSD) trainingen in ondernemingsvaardigheden en weerbaarheid gevolgd.

Succesvolle zakenvrouwen worden

Dankzij een startkapitaal konden de meisjes een kippenfokkerij beginnen. Met succes. “We staan nu sterker in onze schoenen. De kippenfokkerij brengt voldoende op voor ons en onze families. Naast het werken in de fokkerij, gaan we weer iedere dag naar school. Onze cijfers zijn met sprongen vooruit gegaan. De kippen hebben onze toekomstdroom nieuw leven ingeblazen. We willen onze school afmaken en daarna succesvolle zakenvrouwen worden!” 

Nu de rest nog...

Kinderen die kwetsbaar zijn voor uitbuiting, hebben bescherming en hulp nodig. Samen met onze partners en donateurs pakken we kinderuitbuiting aan en voorkomen we dat kinderen worden uitbuit. Deze zeven meisjes kregen hulp. Nu de rest nog. Helpt u ook mee?

Lees meer over de aanpak van kinderhandel in Oost-Afrika >> 

Share this:

Gerelateerd nieuws