Nationale Postcode Loterij schenkt Terre des Hommes ruim 3,8 miljoen voor strijd tegen webcamseks met kinderen

Terre des Hommes gaat samen met internationale specialisten een geavanceerde methode ontwikkelen om webcamseks met kinderen wereldwijd aan te pakken. Voor dit vervolg op de succesvolle campagne met het virtuele meisje Sweetie, krijgt de kinderrechtenorganisatie ruim 3,8 miljoen euro van de Nationale Postcode Loterij. Dat werd maandagavond 26 januari bekend gemaakt tijdens het jaarlijkse Goed Geld Gala van de Nationale Postcode Loterij.
 

Terre des Hommes pakt seksuele uitbuiting aan

Iedere dag opnieuw zijn honderdduizenden kinderen slachtoffer van webcamseks: de officiële schatting is dat wereldwijd op elk moment van de dag meer dan 750.000 mannen op het internet op zoek zijn naar seks met kinderen in ruim 40.000 openbare chat rooms. In 2013 ontmaskerde Terre des Hommes met behulp van het virtuele personage ‘Sweetie’ meer dan 1.000 mannen die op zoek waren naar webcamseks met kinderen. Met dit project toonde Terre des Hommes de omvang en de aard van dit relatief nieuwe fenomeen en dat een proactieve aanpak ervan werkt.

Het onderzoek leidde ondermeer tot wereldwijde verontwaardiging, twee arrestaties en één veroordeling. Maar dat is niet genoeg, vindt de kinderrechtenorganisatie. Nog steeds wanen miljoenen potentiele daders zich onbespied. Het is nog altijd te eenvoudig om kinderen op het internet voor seks te benaderen. Met het project 'Sweetie 2.0: webcamseks met kinderen de wereld uit' pakt Terre des Hommes daarom door om voor eens en altijd af te rekenen met webcamseks met kinderen.

Met nationale en internationale specialisten wordt een nieuw, wereldwijd toepasbaar softwaresysteem ter bestrijding van webcamseks met kinderen ontwikkeld. Hiermee worden miljoenen potentiele daders herkend en afgeschrikt. Het systeem wordt afgestemd op nationale en internationale kaders voor opsporing en vervolging. Ook wordt er uitgebreid wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de impact van deze preventieve aanpak.

“Het herkennen en afschrikken van potentiele daders is technisch mogelijk, praktisch haalbaar en zeer urgent om dit snel groeiende fenomeen op een effectieve en efficiente manier aan te pakken”, aldus projectmanager Hans Guijt van Terre des Hommes.

Met dit project, mogelijk gemaakt door de steun van de Nationale Postcode Loterij en haar deelnemers, kunnen Terre des Hommes en haar partners vele honderdduizenden kinderen behoeden voor deze afschuwelijke vorm van seksuele uitbuiting.

Het succes van Sweetie 1.0

Sweetie 1.0 heeft veel bereikt. Niet alleen volgden er aanhoudingen en een veroordeling, minstens zo belangrijk was de wereldwijde bewustwording van het probleem van online kindermisbruik. Voor het eerst werden aard en omvang duidelijk voor autoriteiten en het grote publiek. Dit had effect: organisaties als de VN, de EU en verschillende nationale overheden zetten webcammisbruik van kinderen op de agenda. In meerdere landen werden aanpassingen van de wetgeving in gang gezet. In de Filipiijnen werden kinderen gered uit internetdens waar ze voor de webcam misbruikt werden tegen betalingen van klanten. Terre des Hommes zat met partijen als Microsoft, Google en PayPal om de tafel, vanwege de internationale betalingen die met dit misbruik gemoeid zijn. Maar dit was voor Terre des Hommes nog maar het begin. Nu pakken we door.

Terre des Hommes stopt seksueel misbruik van kinderen op het internet. Wilt u ook meehelpen?

Share this:

Gerelateerd nieuws