Nederlandse hulporganisaties slaan handen ineen voor vluchtelingen Venezuela

Terre des Hommes start, dankzij financiering van het Ministerie van Buitenlandse zaken, met noodhulp voor vluchtelingen uit Venezuela. In de grensstreek met Colombia helpt Terre des Hommes getroffen families met onder meer voedselhulp, psychosociale zorg en eerstelijns juridische hulp. Met vier andere Nederlandse hulporganisaties slaan we de handen ineen.

Vluchtelingencrisis

Door de economische en politieke crisis in Venezuela zijn al miljoenen mensen het land ontvlucht.  Buurland Colombia vangt de meeste vluchtelingen op, ruim 1,1 miljoen. Maar velen reizen ook door naar andere landen in Zuid en Midden-Amerika, zoals Ecuador en Peru. Dankzij een bijdrage van € 4 miljoen van het Ministerie van Buitenlandse Zaken gaan Terre des Hommes, SOS KInderdorpen, Save the Children, Plan International en Cordaid, namens de Dutch Relief Alliance, noodhulp verlenen.

Voedselhulp

Terre des Hommes runt al een voedselkantine aan de grens met Venezuela. We helpen families met praktische zaken en ondersteunen bijvoorbeeld vrouwen en jongeren die slachtoffer zijn geworden van van seksueel geweld tijden de vlucht.

De hulpverlening van de vijf hulporganisaties richt zich op de drie Colombiaanse departementen Bogotá, Norte de Santander en La Guajira en op de meest kwetsbare groepen vluchtelingen: kinderen, jongeren en zwangere vrouwen. Nadrukkelijk worden ook gastgemeenschappen ondersteund. De noodhulp bestaat onder meer uit voedselvoorziening, psychosociale hulp, onderwijsactiviteiten, cash transfers en toegang tot basisgezondheidszorg. Hiermee krijgen ruim 52.000 mensen die huis en haard zijn ontvlucht ondersteuning.

Dutch Relief Alliance

De Dutch Relief Alliance (DRA) biedt snelle en effectieve noodhulp aan slachtoffers van internationale crises. De Alliance is een samenwerkingsverband tussen 16 Nederlandse NGO’s, gefinancierd door het Ministerie van Buitenlandse Zaken.

Share this:

Gerelateerd nieuws