Nederlandse hulporganisaties slaan opnieuw handen ineen voor Irak

Voor de vierde keer in vier jaar trekken zeven Nederlandse hulporganisaties, verenigd in de Dutch Relief Alliance, samen op om ontheemde gezinnen in Irak en mensen die terugkeren te helpen. De organisaties werken al sinds 2015 in Irak samen en breiden voor het eerst hun hulp uit naar ruim 76.000 mensen in het midden en het westen van het land. Paul Wolters van Terre des Hommes: ‘In Irak lijkt IS bijna verslagen, maar de humanitaire gevolgen van hun terreur zijn nog altijd overweldigend.’

 

Noodhulp

In de provincies Anbar, Kirkuk, Ninewa en Salahaddin gaat de Dutch Relief Alliance in 2018 ruim 76.000 mensen helpen. Mensen met oorlogstrauma’s krijgen mentale en psychologische hulp. Schoon drinkwater en sanitaire voorzieningen zullen de gezondheid en hygiëne verbeteren. Met cash grants kunnen mensen in hun eerste levensbehoeften worden voorzien: eten of kleding kopen, de huur betalen of hun huis repareren. Ook de gemeenschappen die de afgelopen jaren grote aantallen vluchtelingen hebben opgevangen, krijgen ondersteuning.

Humanitaire hulp hard nodig

Paul Wolters, noodhulpcoördinator van Terre des Hommes: ‘De oorlog is in grote delen van Irak voorbij, maar miljoenen mensen zijn nog afhankelijk van humanitaire hulp. Huizen, wegen en infrastructuur zijn vernietigd of beschadigd. Er is geen werk, geen schoon drinkwater, weinig medische zorg. Dus hulp uit Nederland, andere landen en de Verenigde Naties is hard nodig.’

Massale crisis

De humanitaire crisis in Irak is een van de grootsten ter wereld. Miljoenen mensen raakten de afgelopen jaren ontheemd door oorlogsgeweld. De laatste offensieven hebben terreurorganisatie Islamitische Staat weliswaar bijna uit Irak verdrongen, maar tegelijkertijd zijn honderdduizenden mensen op de vlucht geslagen. Bijvoorbeeld bij de maandenlange strijd om de bevrijding van Mosul. Op dit moment zijn naar schatting 3,17 miljoen Irakezen ontheemd, zo blijkt uit cijfers van de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM). Maar ook mensen die niet zijn gevlucht, of inmiddels naar huis zijn teruggekeerd, hebben vaak nog dringend hulp nodig. Volgens de Verenigde Naties gaat het om zo’n 11 miljoen mensen.

600.000 Irakezen geholpen

De Dutch Relief Alliance heeft sinds januari 2015 meer dan 600.000 Irakezen geholpen. Samen met Dorcas, ICCO & Kerk in Actie, Oxfam Novib, Tearfund, World Vision en ZOA gaan we in 2018 een extra inspanning leveren. De coördinatie ligt bij Terre des Hommes. Ze werken hierbij samen met het ministerie van Buitenlandse Zaken, dat ook zorgt voor de financiering. Elke organisatie brengt haar eigen noodhulpexpertise in, zodat partners elkaar aanvullen. De Dutch Relief Alliance werd in 2014 opgericht om snelle en effectieve noodhulp te bieden aan slachtoffers van internationale humanitaire crises. De DRA telt zestien leden en is actief in vijftien landen, waaronder Zuid-Soedan, Noord-Irak, Syrië en Oekraïne.  

Dutch Relief Alliance

De Dutch Relief Alliance (DRA) biedt snelle en effectieve noodhulp aan slachtoffers van internationale crises. De Alliantie is een samenwerkingsverband tussen 16 Nederlandse NGO’s en het Ministerie van Buitenlandse Zaken dat ook zorgt voor de financiering van de hulpinspanningen. In Irak  voeren Terre des Hommes Dorcas, ICCO & Kerk in Actie, Oxfam Novib, Tear, World Vision en ZOA de noodhulpactiviteiten uit.

De DRA  bestaat uit: CARE Nederland, Cordaid, Dorcas, ICCO en Kerk in Actie, Oxfam Novib, Plan, Red een Kind, Save the Children, SOS Kinderdorpen, Tear, Terre des Hommes, Stichting Vluchteling, War Child, War Trauma Foundation, World Vision,  ZOA en het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Kijk voor meer info op www.dutchrelief.org

Noodhulp voor kinderen

Oorlogen of natuurlijke rampen treffen ook kinderen. Sterker nog: vaak is de helft van de slachtoffers bij noodsituaties jonger dan achttien jaar. Deze kinderen hebben te maken met angst, honger, geweld of ziekten en zijn extreem kwetsbaar voor uitbuiting. Daarom verleent Terre des Hommes ook noodhulp, met de focus op de opvang en bescherming van kinderen en hun families. Dankzij de Dutch Relief Alliance krijgen in Irak duizenden kinderen en hun familie hulp. Nu de rest nog. Helpt u mee? 

Lees meer over ons noodhulp programma voor kinderen >>

 

 

 

Share this:

Gerelateerd nieuws