Nederlandse kindermisbruiker opnieuw vast in Cambodja

De 42-jarige Bas R. zit sinds 30 juli weer vast in Cambodja. De Nederlander wordt verdacht van het misbruiken van kinderen. Terre des Hommes heeft zich eerder samen met partnerorganisatie APLE (Action Pour Les Enfants) ingespannen om bewijs te verzamelen en zijn aanhouding en veroordeling te bespoedigen. 

 

Seksuele uitbuiting

Keer op keer de fout in

Bas R. is een beruchte kindermisbruiker. Hij wordt in 2004 als zeilleraar in Nederland veroordeeld voor het misbruiken van een twaalfjarige jongen. Ondanks een verbod, gaat hij in 2005 weer zeilles geven aan minderjarigen. Na een bezoek van een cameraploeg van Peter R. de Vries in 2007, verdwijnt hij. In 2009 duikt hij weer op in de Cambodjaanse stad Siem Reap. Hij runt inmiddels een weeshuis. In 2011 wordt hij wederom verdacht van het misbruiken van kinderen die bij hem wonen. Het komt echter niet tot een veroordeling, want de kinderen trekken hun verklaringen in en R. wordt vrijgesproken wegens gebrek aan bewijs. Een latere aangifte tegen hem, houdt ook geen stand.

Hulp van Terre des Hommes 

Vanaf 2013 schieten Terre des Hommes en partnerorganisatie APLE te hulp bij het verzamelen van bewijs. Via een Nederlandse advocaat wordt er in 2014 in Nederland aangifte tegen hem gedaan namens twee Cambodjaanse jongens. Sinds kort zit er weer schot in de zaak en werken de Nederlandse en Cambodjaanse autoriteiten samen om tot een vervolging van de Nederlander te komen. Mede door de intensieve inspanning van partnerorganisatie APLE is het gelukt om R. opnieuw te laten vastzetten.

Afschrikken

Terre des Hommes hoopt dat het dit keer lukt om tot een veroordeling te komen. Daarbij gaat het niet alleen om de persoon van Bas R., maar ook de afschrikwekkende werking die een veroordeling heeft. Veroordeelde kindermisbruikers weten dan dat ze niet langer straffeloos naar het buitenland kunnen gaan om daar opnieuw de fout in te gaan.

Straffeloosheid

Zedendelinquenten kunnen veel te gemakkelijk uitwijken naar landen waar het rechtssysteem zwak is. Dit bleek ook uit onderzoek van Terre des Hommes in 2007. Door de enorme armoede en een gebrek aan ouderlijke bescherming lopen veel kinderen het risico ten prooi te vallen aan kindersekstoeristen. Onderzoek van Terre des Hommes in 2013 toonde ook aan dat politie en justitie in landen waar veel kindersekstoerisme voorkomt niet zo veel interesse hebben in het oplossen van dergelijke zaken. Ze zijn corrupt en verdienen zo zelf aan de kinderseksindustrie. 

Reisbeperking

Terre des Hommes pleit ervoor dat het reisgedrag van veroordeelde zedendelinquenten wordt gemonitord. Als blijkt dat iemand vaak reist naar landen waar veel kindersekstoerisme voorkomt, kan hij of zij via de rechter een reisbeperking opgelegd krijgen. Landen worden dan geïnformeerd over de komst van die persoon en kunnen hem of haar zo de toegang tot het land weigeren.

Geïntegreerde aanpak

Kindersekstoerisme is een complex probleem, wat om een geïntegreerde aanpak vraagt. Terre des Hommes pakt het probleem dan ook van meerdere kanten aan: zo worden onder andere slachtoffers opgevangen, wordt er gekeken hoe armoede verminderd kan worden door het aanbieden van beroepsopleidingen, worden politie-agenten getraind, verdachten opgespoord, kinderen geholpen bij de aangifte en het proces en ouders voorgelicht over de schadelijke effecten van seksueel misbruik van kinderen. 

 

Gerelateerd nieuws:

Gerelateerd nieuws

Reacties

Het is afschuwelijk wat er gebeurt en als buitenstaander heb ik de indruk dat het alleen maar bedroevender wordt. Hoe lang blijft de fototentoonstelling in den Haag? ik kan niet bij de opening zijn.c3vw4

Beste Paul, 

Dank voor u bericht. De fototentoonstelling is tot en met 27 september te bezichtigen. Vriendelijke groet, Thomas

Reactie toevoegen