Nederlandse kinderpsychiater in Nepal tot 7 jaar cel veroordeeld voor kindermisbruik

De Nederlandse kinderpsychiater P.H. van T (66) uit Makkinga, die in Nepal vastzit op verdenking van jarenlang seksueel misbruik van een minderjarige jongen, is veroordeeld tot 7 jaar gevangenisstraf. Vanmorgen sprak de rechter in Kathmandu dit vonnis uit, na het aanhoren van de slotpleidooien van zowel aanklager als verdediging.

De verdachte is veroordeeld voor het misbruik van twee minderjarige jongens. Ook moet hij schadevergoeding aan de slachtoffers betalen. De hoogte hiervan wordt over 14 dagen vastgesteld.

Bijstand van Terre des Hommes

Het 15 jarige slachtoffer dat zich tijdens de arrestatie op de hotelkamer van de verdachte bevond en hulp en bijstand van Terre des Hommes krijgt, heeft samen met zijn familie met tevredenheid op het vonnis gereageerd.

Van T werd op 14 juni jl. op zijn hotelkamer in Kathmandu op heterdaad betrapt en gearresteerd. Aan de arrestatie ging bijna anderhalf jaar lang onderzoek door lokale, door Terre des Hommes getrainde, onderzoekers vooraf.  

Samenwerking WATCH en Nepalese politie

In januari 2017 werd de verdachte voor het eerst door een lokaal contact van Terre des Hommes gezien, in het bijzijn van dezelfde jongen. Nadien werd hij nog drie keer in Nepal gesignaleerd tot aan zijn arrestatie, elke keer bleef hij twee tot drie weken. De onderzoekers binnen het WATCH programma van Terre des Hommes werken nauw samen met het Central Intelligence Bureau (CIB) van de Nepalese politie. In juni ging de politie over tot arrestatie.  

De dader reisde in de vier jaar voorafgaande aan de arrestatie geregeld naar Nepal. Hij gaf de 15-jarige jongen een fiets, een telefoon, laptop en tablet. Ook financierde de dader het onderwijs van de jongen en betaalde hij de medicijnen van zijn moeder.

Omkoping slachtoffer seksuele uitbuiting

Pogingen van de familie van de dader om de slachtoffers om te kopen slaagden niet. Het Openbaar Ministerie arresteerde op 2 augustus een van de beide zussen van de dader, een dag voordat zij naar Nepal wilde afreizen. Ze zou voornemens zijn geweest enige tienduizenden dollars te willen bieden, zodat de ouders van het slachtoffer zouden afzien van aangifte. In oktober jl. werd ook de andere zus door de Nederlandse politie als verdachte van poging tot omkoping gehoord.

Kindersekstoerisme: begeleiding van slachtoffers

Vanaf de arrestatie begeleidt Terre des Hommes de beide minderjarige jongens intensief, zowel met juridische hulp in het strafproces als met psycho-sociale hulp. Terre des Hommes betaalt het schoolgeld, zodat de jongens verder met school kunnen. De 15 jarige jongen bezoekt drie keer per week het inloopcentrum van onze partnerorganisatie en ontmoet daar ook leeftijdsgenoten die hetzelfde is overkomen. Zijn familie, die arm is, ontvangt voedselpakketten.

WATCH wordt mogelijk gemaakt door de steun van de Nationale Postcode Loterij

Share this:

Gerelateerd nieuws