Nobelprijs Malala en Satyarthi erkenning voor strijd voor kinderrechten

Terre des Hommes is bijzonder verheugd over de toekenning van de Nobelprijs voor de Vrede aan de kinderrechtenactivisten Malala Yousafzai uit Pakistan en Kailash Satyarthi uit India. “Het Nobelcomité geeft hiermee een duidelijke boodschap af."

 

Er is een directe link tussen wereldvrede en het respecteren van de kinderrechten, stelt het Nobelcomité in haar verklaring: “Kinderen moeten naar school gaan en niet financieel worden uitgebuit. In derdewereldlanden is 60 procent van de bevolking onder de 25. Het respecteren van de rechten van kinderen en jonge mensen is een belangrijke voorwaarde voor wereldwijde vrede.”
 
Malala werd bekend door haar strijd voor het recht op onderwijs voor kinderen in het algemeen en meisjes in het bijzonder, waarvoor de Taliban haar probeerde te vermoorden.
 
Kailash Satyarthi is de architect en de leider van twee van de grootste maatschappelijke bewegingen in India, de Global March Against Child Labour en de Global Campaign for Education. Daarnaast begon hij in India de grass roots beweging Bachpan Bachao Andolan (Save the Childhood Movement) die meer dan 80.000 kinderen heeft gered van slavernij, mensenhandel en arbeidsuitbuiting. Hij nam vaak persoonlijk deel aan deze bevrijdingsacties en raakte daarbij meerdere keren gewond.

Moedige mensen

"De beslissing van het Nobelcomité eert twee mensen die op een bijzondere manier en met grote persoonlijke risico's voor de rechten van kinderen opkomen", aldus Albert Jaap van Santbrink, directeur van Terre des Hommes. "Het comité eert daarmee de talloze onzichtbare en moedige mensen en organisaties die zich inzetten tegen uitbuiting en slavernij van kinderen en voor onderwijs en gezondheidszorg. Niet alleen in India en Pakistan, maar overal ter wereld.”
 
Maar deze Nobelprijs is niet alleen een aanmoediging voor activisten, in de ogen van Van Santbrink. “Het comité geeft hiermee ook een duidelijke boodschap af, een uitdaging voor regeringen om hun beleid beter af te stemmen op de belangen van kinderen, de toekomstige generaties. Zij moeten meer investeren in onderwijs, gezondheidszorg en de bescherming van kinderen."

Week tegen de slavernij

Terre des Hommes heeft bij tal van gelegenheden samengewerkt met Kailash Satyarthi, vertelte George Chira, programmacoördinator van Terre des Hommes in India. Bijvoorbeeld bij de Campaign against Child Labour en in 1998 bij de Global March tegen kinderarbeid, die leidde naar het hoofdkantoor van de Internationale Arbeidsorganisatie (ILO) in Genève. “Deze wereldwijde actie tegen kinderarbeid heeft aanzienlijk bijgedragen aan de totstandkoming van ILO-conventie 182 die de ergste vormen van kinderarbeid verbiedt, zoals uitbuiting van kinderen door slavernij, dwangarbeid en prostitutie.”
 
Op dit moment werkt Terre des Hommes nauw samen met Kailash Satyarthi en zijn organisatie bij de voorbereidingen voor de door hem geïnitieerde End Child Slavery Week die van 20 tot 26 november wereldwijd zal plaatsvinden.
 

Share this:

Gerelateerd nieuws