Noodhulp in Aleppo is broodnodig

De situatie in Oost-Aleppo is dramatisch. Er zijn tekorten aan alles, van voedsel en water tot medicijnen en dekens. Terre des Hommes deelt voedselpakketten uit aan vluchtelingen die West-Aleppo hebben weten te bereiken en zamelt geld in voor de volgende zending voedselpakketten. Aleppo staat symbool voor alle andere plaatsen in Syrië waar de burgerbevolking slachtoffer is van het geweld, vertelt noodhulpcoördinator Bruno Neri.

Noodhulp / Vluchtelingen

"Niemand komt Oost-Aleppo in of uit, op dit moment. De burgerbevolking zit er gevangen," legt Bruno Neri uit over de humanitaire situatie in Aleppo. "De strijdende partijen hebben alle doorgangen afgesloten, nadat het staakt-het-vuren mislukt is. De situatie is verschrikkelijk. Er is tekort aan alles. Voedsel, water, medicijnen."

Bruno doet zijn verhaal telefonisch vanaf de luchthaven, waar hij net geland is, terug uit Syrië. Terre des Hommes is de distributie aan het afronden van 15.000 voedselpakketten in West-Aleppo, aan vluchtelingen uit Oost-Aleppo. "Het zijn vooral heel veel kinderen, vrouwen en ouderen. Velen van hen zijn getraumatiseerd, door wat ze hebben meegemaakt. De meeste mannen zijn gerecruteerd door één van de strijdende partijen."

Voedselpakketten

Het westelijke deel van Aleppo is in handen van het Syrische leger van president Assad. Het Oostelijke deel is in handen van verschillende groeperingen die tegen Assad vechten. Het strijdtoneel is onoverzichtelijk. Maar wie er ook vechten: de burgerbevolking is de dupe. Bruno verwacht geen snel einde van de strijd. "Beide partijen hebben zich de afgelopen maanden versterkt." Bovendien, Aleppo is het meest in het nieuws, maar het is zeker niet de enige plek waar gevochten wordt, en waar burgers verstoken zijn van humanitaire hulp, aldus Bruno. "In de provincie Rural Damascus, rond Homs en in Zuid-Syrië, langs de grens met Jordanië zijn ook plaatsen die moeilijk of niet te bereiken zijn met humanitaire hulp. Aleppo is het symbool van de menselijke nood, veroorzaakt door deze oorlog." 

"Natuurlijk zijn de mensen heel erg blij als ze een voedselpakket ontvangen. Ze zijn gevlucht na weken-, maandenlange belegering en hebben al hun bezittingen achtergelaten," aldus Bruno. Een voedselpakket bestaat uit basisvoedsel, zoals rijst, gedroogde bonen, olie en zout. Deze inhoud is afgestemd met de Syrische Rode Halve Maan, de tegenhanger van het Rode Kruis. In theorie zou een gezin er twee maanden van moeten kunnen leven.

Inmiddels is Terre des Hommes bezig met de voorbereidingen voor de volgende distributie van voedselpakketten in Aleppo. Maar Aleppo is niet de enige plek waar Terre des Hommes voedselpakketten uitdeelt. Ook in Homs, Tartous en Latakkia werden duizenden voedselpakketten verdeeld aan geselecteerde families. 

Veerkracht

Naast voedseldistributie richt Terre des Hommes zich in deze steden de afgelopen jaren vooral op kinderbescherming. Activiteiten die kinderen beschermen en hen helpen om te verwerken wat ze hebben meegemaakt. Dit gebeurt in kindvriendelijke ruimtes. Hier kunnen kinderen een paar uur per dag komen spelen, onder professionele begeleiding. De medewerkers stimuleren hen om zich te uiten via sport, spel, tekenen en muziek, om zo te verwerken wat ze hebben meegemaakt. Indien nodig, kunnen zij kinderen doorverwijzen naar een  hulpverlener voor psychologische hulp. Deze opvang is hard nodig, verzucht Bruno: "Je ziet overal heel veel kinderen op straat. Dat was enkele jaren terug niet zo. Nu zijn ze aan het bedelen, of werken als straatverkopertjes. We proberen hen te helpen, maar we kunnen hen niet allemaal opvangen."

Toch houdt hij hoop. De Syrische bevolking toont veerkracht. "De verwoestingen in het centrum van Homs, waar ISIS verslagen werd, zijn verschrikkelijk. Toch keren er al weer mensen terug. Ik zag een timmerman die een zaakje geopend had, een groenteboer. Ook kinderen zijn enorm veerkrachtig. Met de juiste begeleiding kunnen ze er weer bovenop komen. Die ondersteuning proberen wij te geven."

 

Share this:

Gerelateerd nieuws

Reactie toevoegen