Noodhulp Terre des Hommes voor overstromingsramp India

Dagenlange intensieve regenbuien hebben grote schade aangericht in het noordelijke deel van India. De deelstaat Kashmir ondergaat ongekende overstromingen, waarbij tot nu toe meer dan tweehonderd mensen de dood vonden. Terre des Hommes verleent noodhulp in de regio.

 

Noodhulp

Zo’n tien miljoen mensen zijn getroffen door de overstromingen. Bijna vijfhonderd dorpen zijn overstroomd na de overvloedige regenval, duizenden dorpen zijn ontoegankelijk geworden. Srinagar, de belangrijkste stad van het Indiaase deel van Kashmir, staat al ruim een week onder water. Veel inwoners van Srinagar, die niet konden vluchten, leven nog steeds op het dak van hun huis.  De weg naar het vliegveld is nog maar net weer heropend.

Nijpende situatie

De situatie is nijpend en de impact op het leven en het levensonderhoud van de bevolking van Kasjmir is enorm, met name omdat de overstromingen duizenden hectaren landbouwgrond onder water hebben gezet. De regering van India bestempelt de situatie als een nationale ramp. Terre des Hommes heeft meteen een team naar het gebied gestuurd om te onderzoeken waar behoefte aan bestaat en om acties te coördineren met de autoriteiten en andere NGO’s in de regio. Er is besloten om hulp te bieden aan 17.000 mensen. 

Terre des Hommes stelt zich ten doel: het verbeteren van de toegang tot veilig drinkwater, het verstrekken van onderwijskits (met schriften, potloden, een etui, een schooltassen en een warme muts) en hygiënekits (met zeep, wasmiddel, ontsmettingsmiddel en maandverband) voor kinderen en adolescente meisjes en het verbeteren van de voedselzekerheid door financiële steun. Het project zal zich richten op vijf dorpen van de districten Baramulla en Anantnag. 

Cycloon Hudhud

Cycloon Hudhud is zondagmoren aan land gegaan in het oosten van India bij de havenstad Visakhapatnam (ook bekend als Vizag) met een geschatte windsnelheden van 205 kilometer per uur, waardoor het een categorie 4-cycloon is. Meer dan 350.000 mensen werden geëvacueerd. Honderden opvanghuizen werden in de twee staten geopend. Noodhulpteams zijn naar de regio gestuurd. Momenteel zijn de zwaarst getroffen districten Visakhapatnam, Vizianagaram en Srikakulum in de deelstaat Andhra Pradesh, en Gajapati, Kendrapada, Puri en Ganjam in de deelstaat Odisha. 

Terre des Hommes is al aanwezig in deze twee staten. Alle partners zijn betrokken bij noodhulp en in staat om zo snel mogelijk bijstand te verlenen.

Odisha-overstromingen

Sinds augustus verleent Terre des Hommes via haar Indiase partners noodhulp in de staat Odisha, na de overstromingen die werden veroorzaakt door de cycloon Phailin. Odisha ligt zuidelijker dan Kasmir.

Share this:

Gerelateerd nieuws