Onderzoek: Veel kinderhandel voor huishoudelijk werk in Tanzania

In Mwanza, de tweede stad van Tanzania, heeft Terre des Hommes onderzoek gedaan naar de achtergrond van de honderden kinderen die er als huishoudslaafje werken. De aangetroffen kinderen zijn allemaal niet alleen het slachtoffer van kinderarbeid, maar ook van kinderhandel. Huishoudelijk werk, vaak onder dwang, is één van de belangrijkste redenen voor kinderhandel van het platteland naar de stad.

Kinderhandel

Te jong voor werk en niet op school

Veel kinderen blijken te jong om wettelijk te mogen werken, gaan niet meer naar school of hebben zelfs helemaal nooit op school gezeten. Twee op de vijf van hen zijn onder de 14 jaar oud, te jong om volgens de Tanzaniaanse wet te mogen werken. De helft van de kinderen is voortijdig met school gestopt voordat ze de lagere school hebben kunnen afronden, toen ze tussen 9 en 12 jaar oud waren. Eén op de vijftien kinderen is zelfs helemaal nooit naar school geweest.

Van het platteland naar de stad

Opvallend is dat een ruime meerderheid van de kinderen (58%) oorspronkelijk uit slechts twee districten komt: Mwanza, de regio rond de stad zelf, en Kagera, een regio in het uiterste noordwesten van Tanzania grenzend aan Oeganda, Rwanda en Burundi, door het Victoriameer geïsoleerd van de rest van Tanzania.

Valse voorwendselen

Het is bijna een standaard scenario: kinderen, vooral meisjes, worden onder valse voorwendselen naar de stad gelokt, vaak met de belofte dat ze naar school mogen. Familieleden of kennissen nemen de kinderen mee en dwingen hen na aankomst om ergens in de huishouding te gaan werken. Hun beloning bestaat meestal alleen uit kost en inwoning, soms uit een mager salaris, dat tegen de gemaakte afspraken in vaak niet wordt betaald. De toegezegde opleiding blijft al helemaal achterwege. Contact met het eigen gezin of met de buitenwereld wordt vaak onmogelijk gemaakt en de kinderen raken geïsoleerd.

Onderzoek

Met de informatie uit het onderzoek kan Terre des Hommes in het gecombineerde kinderhandel/kinderarbeid programma in Tanzania beter inspelen op de problematiek, hoe en waar je slachtoffers het beste kunt ontdekken, wat de meest effectieve aanpak is om kinderen te helpen met hun gedwongen arbeid te stoppen en (weer) onderwijs te gaan volgen, en in welke regio’s ons preventieve werk het beste kan plaatsvinden.

Share this:

Gerelateerd nieuws