Online seksuele uitbuiting kinderen in Kenia groeit

Kenia lijkt op de Filippijnen, waar webcamseks explosief groeide door toegang internet.

Seksuele uitbuiting

Onderzoek van Terre des Hommes toont aan dat online seksuele uitbuiting van kinderen in Kenia keiharde realiteit is en zowel in private huizen als via internetcafés voorkomt. Kenia voldoet aan alle randvoorwaarden voor een razendsnelle groei van de online seksuele uitbuiting en lijkt daarmee enorm op de Filippijnen, waar webcamseks zeer wijdverspreid is.

  • in Kenia is brede toegang tot internet
  • laagdrempelig aanbod van betaalbare smartphones
  • geen controle op de vele cybernet cafés
  • een bevolking die voor bijna de helft onder de armoedegrens leeft
  • een traditie van kindersekstoerisme in de steden
  • bovendien spreekt bijna iedereen in Kenia Engels

The dark side of the internet for children

Terre des Hommes deed via haar onderzoek ‘The Dark side of the internet for children - online sexual exploitation in Kenia’ een snelle verkenning van de marktsituatie in Kenia. Daarbij werd gesproken met zowel kinderen, eigenaren van internetcafés, ambtenaren van opsporings eenheden en de toezichthouder op internetgebruik, ICT medewerkers en medewerkers van andere kinderrechtenorganisaties. Vandaag, donderdag 12 april zijn de uitkomsten van dit onderzoek in Nairobi gepresenteerd aan een groot publiek van overheidsfunctionarissen, zoals politie, justitie, maar ook de private sector, aan bedrijven die internet en telefonie aanbieden.

Geen toezicht en controle internetcafés

De bewustwording van online seksuele uitbuiting in Kenia is laag, zowel bij het brede publiek als bij overheidsinstanties en lokale kinderrechtenorganisaties die kinderen helpen. Tevens constateert het onderzoek dat er geen toezicht en controle op de internetcafés is. Anders dan in de Filippijnen worden in Kenia live seksshows nog niet massaal gestreamd. Online contact tussen kinderen en bijvoorbeeld toeristen is meer gericht op het organiseren van een ontmoeting. Kinderen hopen op deze manier een toerist of andere volwassene in een soort vaste relatie aan zich te binden, om economische redenen, vaak gestimuleerd door de ouders.

Problematiek op de kaart zetten

De presentatie van het rapport in Kenia heeft tot veel media aandacht geleid. Voor Terre des Hommes is dit een belangrijke stap om de problematiek van online seksuele uitbuiting van kinderen op de kaart te zetten en waar nodig extra onderzoek te doen.

Lees meer over seksuele uitbuiting van kinderen in Oost-Afrika >>

Gerelateerd nieuws