Oostenrijker in Nepal gearresteerd voor kindermisbruik dankzij TDH

In Nepal is een Oostenrijker gearresteerd voor seksueel misbruik van kinderen. Het was de partnerorganisatie van Terre des Hommes die de man vorig jaar al spotte toen hij met Nepalese kinderen over straat liep in Kathmandu. Een team volgde de 46-jarige man voor meer dan een jaar en hield hem strak in de gaten. Vorige week heeft de politie de verdachte op heterdaad  betrapt en gearresteerd in een hotel, waar hij verbleef met een veertienjarige jongen.

 

Terre des Hommes pakt seksuele uitbuiting aan

De onderzoekers van het TDH team merkten de Oostenrijker voor de eerste keer op in april 2016. De man liep over straat met twee jonge jongens, tussen de twaalf en veertien jaar. Helaas verloor het team de kinderen en de verdachte uit het oog.

Posten voor een hotel

Dit jaar werd de Oostenrijker twee keer gespot, eerst in februari en een tweede keer in augustus. Het team volgde hem nauwlettend, maar nam geen verdacht gedrag waar. Aan het begin van deze maand werd de man echter gezien toen hij een hotel in ging met twee jongens. Sindsdien brachten de onderzoekers vele uren in de omgeving van het hotel door om bij te houden wanneer de verdachte het hotel binnen ging, met wie en hoe lang zij binnen bleven. Het team volgde de Oostenrijker en de jongens zelfs naar de bioscoop en zagen hoe hij de kinderen plaagde, aanraakte en knuffelde.

Vertrouwen winnen van de kinderen

Op de ochtend van woensdag 6 september kwamen de jongens uit het hotel zonder de Oostenrijker. De onderzoekers spraken de kinderen aan, hielden hen aan de praat en wisten het vertrouwen van de kinderen te winnen. De jongens bleken veertien en vijftien jaar oud. Zij vertelde dat de Oostenrijker regelmatig naar Nepal kwam. Hij wisselde zijn verblijf in de hoofdstad Kathmandu af met het verblijf in een gehuurd huis op het platteland. Daar heeft hij de kinderen ook leren kennen, die daar woonden met hun families. Hij betaalde de jongens om hem te bezoeken in Kathmandu elke keer wanneer hij Nepal bezocht. Dit keer zou de verdachte Nepal verlaten op vrijdag 8 september.

Getuigenis en arrestatie

Nadat de onderzoekers de vijftienjarige jongen hadden afgezet bij het busstation, brachten de onderzoekers voorzichtig het gesprek met de veertienjarige jongen op kinderrechten en het risico op seksueel misbruik door volwassenen. Langzaamaan besefte de jongen dat wat hij had ondergaan seksueel misbruik was en hij bevestigde dat de Oostenrijker hem al twee tot drie jaar misbruikte.

Het team had geen andere keus dan de jongen weer af te zetten bij het hotel, om te voorkomen dat de Oostenrijker argwaan zou krijgen en zodat het team zich met de politie kon voorbereiden op de arrestatie. Er was haast geboden, want twee dagen later zou de man het land al weer verlaten. Het Nepalese Centrale Recherche Bureau werkte goed samen met het TDH team en kwam snel in actie. Zo kon de Nepalese politie dezelfde dag de man op heterdaad betrappen en arresteren in zijn hotelkamer.

Hulp en verder onderzoek

TDH bood de jongen onmiddellijk hulp. Hij was zeer getraumatiseerd, angstig en worstelde met schuldgevoelens. Hij vertelde de hulpverlener van TDH ook dat er misschien zelfs meer dan tien andere slachtoffers waren, allemaal jongens tussen de twaalf en zestien jaar oud. Ze kwamen allemaal uit dezelfde regio en behoorde tot een lagere kaste, de Dalit gemeenschap. De Nepalese politie is nu druk bezig de zaak verder te onderzoeken. Na ongeveer twee maanden zal het proces starten. De Oostenrijker hangt waarschijnlijk een gevangenisstraf van maximaal dertien jaar boven het hoofd.

Kindersekstoerisme in Azië

Kindersekstoerisme is een groot probleem in Azië. Veel arme kinderen worden misbruikt door rijkere, meestal mannelijke daders, die ofwel kinderhandelaren betalen of zelf kinderen groomen door de ouders in te palmen en financieel te steunen. Terre des Hommes biedt bescherming aan slachtoffers, werkt aan armoedebestrijding door het aanbieden van beroepsonderwijs, traint politieagenten, identificeert verdachten en biedt juridische ondersteuning aan kinderen. Deze Nepalese jongen konden we redden en de dader werd opgepakt. Nu de rest nog. Helpt u mee? 

Lees meer over de aanpak van kindersekstoerisme in Azië >> 

Share this:

Gerelateerd nieuws