Overstromingen Bangladesh dwingen ouders tot uithuwelijken van dochters

52 procent van de meisjes in Bangladesh trouwt voor ze achttien zijn. Door de overstromingen in het land lopen op dit moment nog meer meisjes het risico om uitgehuwelijkt te worden. Hele dorpen zijn weggespoeld en families hebben alles verloren. Om te overleven huwelijken veel ouders hun dochters uit, zodat ze een mond minder te voeden hebben. Terre des Hommes vecht tegen kindhuwelijken en steunt kindbruiden, ook in de overstroomde gebieden.

Kindermisbruik / Kindhuwelijken

Uit onderzoek van Human Rights Watch blijkt dat natuurrampen één van de belangrijkste oorzaken zijn voor de armoede waarin families in Bangladesh leven. Het land is kwetsbaar voor natuurrampen. Door overstromingen, riviererosie, cyclonen en andere natuurrampen lopen arme families voortdurend het risico hun huis, land, vee en andere middelen van bestaan kwijt te raken.

Direct verband kindhuwelijken en natuurrampen

Interviews met families door Human Rights Watch bevestigen de link tussen kindhuwelijken en natuurrampen. Families gaven aan dat zij kozen voor uithuwelijking van een dochter, omdat zij hun huis door riviererosie dreigden te verliezen. Anderen vreesden dat ze door natuurrampen hun gezin niet meer konden voeden, waardoor uithuwelijking zowel voor de dochter als de rest van de familie de beste optie leek.

Voorlichting en hulp

Terre des Hommes Landenmanager Bangladesh Mahdumul Kabir: “Het is belangrijk om families voor te lichten over de risico’s van kindhuwelijken. We leggen ouders uit dat uithuwelijking nooit een oplossing is, zelfs wanneer de nood hoog wordt door (dreigende) natuurrampen. In noodgevallen proberen we families zo snel mogelijk te helpen om de situatie het hoofd te kunnen bieden en letten we op dat ouders niet alsnog besluiten hun dochters uit te huwelijken.”

Kindhuwelijken voorkomen en kindbruiden helpen

Terre des Hommes werkt hard om kindhuwelijken in Bangladesh te voorkomen, maar richt zich ook op minderjarige meisjes die al getrouwd zijn. Binnen dit succesvolle programma, genaamd Initiatives for Married Adolescent Girl’s Empowerment (IMAGE), betrekken we ook echtgenoten en schoonfamilie. Dankzij IMAGE verbetert de positie van de meisjes; zijn ze beter beschermd en krijgen ze meer respect. Zwangerschappen worden uitgesteld, zodat meisjes de kans krijgen zich verder te ontwikkelen en onderwijs te volgen.

9.000 meisjes helpen

Tussen 2014 en 2016, in de eerste fase van het IMAGE programma, kregen 4.500 jonge kwetsbare meisjes in drie districten in het noorden van Bangladesh hulp. Om ook meisjes in andere regio’s van het land te helpen is IMAGE PLUS gestart. Doel is om 9.000 kindbruiden en hun familie te helpen in 72 dorpen in het noorden van het land. Het programma wordt gefinancierd door het Ministerie van Buitenlandse Zaken. 

Lees meer over onze aanpak van kindhuwelijken >>

Share this:

Gerelateerd nieuws