Project WATCH: Deense kindersekstoerist veroordeeld in Nepal

In Nepal is een 48-jarige Deense kindersekstoerist tot negen jaar gevangenisstraf veroordeeld voor kindermisbruik. De man was in Denemarken al eerder veroordeeld voor kindermisbruik. Na zijn vrijlating reisde hij naar Nepal waar hij 7 jaar lang als kinderarts kon werken. 

 

Terre des Hommes pakt seksuele uitbuiting aan

Gedurende het onderzoek naar de Deen konden 25 kinderen als slachtoffer worden geïdentificeerd. Project WATCH speelde een sleutelrol bij de veroordeling van de Deense kindersekstoerist. Binnen dit project van Terre des Hommes en projectpartner APLE in Cambodja worden detectives opgeleid om kindersekstoeristen te schaduwen, bewijslast te verzamelen en dit over te dragen aan de politie. Het Project WATCH team in Nepal werkte nauw samen met de lokale politie, die hem kon arresteren nadat ons team bewijsmateriaal had aangeleverd. 

Deen was al eerder veroordeeld

De Deen was al eerder veroordeeld tot een gevangenisstraf van drie jaar in Denemarken. Na zijn vrijlating in 2003 vertrok hij naar Nepal waar hij zich vestigde als kinderarts. Niet alleen in Denemarken verdwijnen veroordeelde kindermisbruikers uit beeld na hun vrijlating. "Ook in andere Westerse landen, onder andere Nederland, zie je veroordeelde kindermisbruikers met onbekende bestemming vertrekken. Een aantekening in hun paspoort kan er voor zorgen dat het verleden meereist en kan voorkomen worden dat individuen zich opnieuw vergrijpen aan weerlozen kinderen in ontwikkelingslanden", aldus Hans Guijt, teamleider Project WATCH. 

Een aantekening in hun paspoort kan er voor zorgen dat het verleden meereist en kan voorkomen worden dat individuen zich opnieuw vergrijpen aan weerlozen kinderen in ontwikkelingslanden

Hans Guijt, teamleider Project WATCH

Detectives verzamelen bewijslast

WATCH staat voor Working Actively Together for Children. Kindersekstoeristen, die zich in Azië aan kinderen vergrijpen, gaan nog te vaak vrijuit. De lokale politie heeft vaak niet de mankracht om deze zaken te onderzoeken en het verzamelen van bewijslast is ontzettend moeilijk. Daarom leidt Terre des Hommes, gebaseerd op de succesvolle aanpak van haar projectpartner APLE in Cambodja, in Indonesië, de Filippijnen, India en Nepal, detectives op om Westerse en lokale pedoseksuelen op te sporen en vervolgen. Zo kunnen kinderen veiliger opgroeien. Dit project wordt mogelijk gemaakt door de Nationale Postcode Loterij. 

Share this:

Gerelateerd nieuws