Ruim 8 miljoen voor Giro555-actie Stop de ebola-ramp

De voorlopige tussenstand van de "Stop de ebola-ramp" inzamelingsactie van Giro555 staat op € 8.143.660. Ook Terre des Hommes werkte mee aan de campagne. Een deel van het geld gaat naar een ebola-project in Guinee.

 

Noodhulp

De samenwerkende hulporganisaties (SHO), waarbij ook Terre des Hommes aangesloten is, zijn tevreden over de voorlopige opbrengst van de Giro555-campagne Stop Ebola. Afgelopen vrijdag, 28 november, was de afsluitende dag van de campagne actieweek. Toen stond de teller op 7,4 miljoen euro, maar na het verwerken van alle overmakingen bleek maandag de 8 miljoen al gepasseerd te zijn.

Overigens komen nog dagelijks giften op Giro555 binnenkomen en ook de komende weken blijven donaties meer dan welkom, in ieder geval tot 1 februari.

Belpanel

Verschillende medewerkers van Terre des Hommes hebben de afgelopen drie weken aan de campagne meegewerkt. Directeur Albert Jaap van Santbrink zat afgelopen vrijdag ook tussen de meewerkende BN'ers in het belpanel in Hilversum om donateurs te woord te staan.

"Langzame ramp"

De ebola-ramp is anders dan een aardbeving, een overstroming of een typhoon die in enkele uren een gebied verwoest. Ebola is een ramp die zich langzaam ontwikkeld heeft, een "slow onset ramp", in vaktermen. Dat maakt het werven van fondsen lastiger, de opbrengst is vaak lager. Maar vergeleken met andere "slow onset rampen" heeft Nederland zich niet laten kennen. De afgelopen vijftien jaar bracht alleen de actie voor de hongersnood in de Hoorn van Afrika in 2011 meer geld op (zie tabel). 

Indrukwekkende cijfers

Om een indruk te geven van wat er op zo'n campagnedag gebeurt, een aantal cijfers: In totaal kwamen er op vrijdag 21.070 telefoontjes binnen, waarvan er 7.124 in het belpanel met BN'ers in Beeld en Geluid in Hilversum zijn afgehandeld. De andere telefoontjes gingen naar vier callcenters in het land, die gratis ter beschikking werden gesteld aan de campagne.

De website van Giro555 is vrijdag 93.736 keer bezocht. Meer dan 180.000 mensen zagen een tweet van Giro555. De meest populaire tweet ging over het kaartje ‘Hier gaat het vandaag om’ .

Er is de afgelopen weken in de media kritisch bericht over de samenwerkende hulporganisaties, maar onder gebruikers van social media vormden negatieve berichten een kleine minderheid. Er werden iets meer dan 800 negatieve berichten gepost of gedeeld, wat weinig is vergeleken met de duizenden positieve berichten die rondgingen.

Ebola project Terre des Hommes

Een deel van de opbrengst van Giro555-actie komt ten goede aan Terre des Hommes. Het geld zal besteed worden aan een project in Guinee, waar Terre des Hommes al sinds 1987 werkt. Het project richt zich op de opvang van kinderen die slachtoffer zijn van ebola, als patiënt, of omdat iemand in hun familie ebola heeft of heeft gehad. Duizenden kinderen zijn bijvoorbeeld een of beide ouders verloren. Verder zal Terre des Hommes gezondheidswerkers, gemeenschapswerkers en kinderopvangwerkers opleiden zodat ze voorlichting kunnen geven over ebola, zodat de kans op besmetting vermindert. Daarnaast zal Terre des Hommes medische posten en ziekenhuizen bevoorraden met medische materiaal, en waar nodig voorzien van hygiënische faciliteiten (schoon drinkwater, afvalverwerking).

Share this:

Gerelateerd nieuws