Samenwerkingsverband richt Centrum voor Sport & Mensenrechten op

Een uniek samenwerkingsverband van sportorganisaties, intergouvernementele organisaties, overheden, atleten, organisatoren, sponsoren, omroeporganisaties, vertegenwoordigers van maatschappelijke organisaties, vakbonden, werkgevers en nationale mensenrechteninstanties hebben vandaag plannen bekend gemaakt om in 2018 een onafhankelijk Centrum voor Sport & Mensenrechten op te richten.

Kinderrechten

Het nieuwe Centrum dat wordt ondersteund door een breed samenwerkingsverband, dat het Mega Sportevenementen Platform voor de Mensenrechten (MSE Platform) heet, zal werken aan de ontwikkeling van een sportwereld waarin de mensenrechten van atleten, werknemers,
gemeenschappen, kinderen, fans, vrijwilligers en de pers worden beschermd, gerespecteerd en nageleefd, om de kracht van sport optimaal te benutten.

Mensenrechten en sport

Het Centrum heeft de opdracht om met alle betrokkenen samen te werken om de deskundigheid te vergroten om zodoende negatieve gevolgen voor de mensenrechten binnen de sport te voorkomen en te beperken, kennis en ervaringen te delen en de systemen die het mogelijk maken om actie te ondernemen voor degenen die gedupeerd zijn, aan te scherpen.

Sporting Chance Forum

De aankondiging werd vandaag gedaan tijdens het Sporting Chance Forum in Genève, een bijeenkomst van 150 wereldleiders en deskundigen op het gebied van sport en mensenrechten, dat georganiseerd werd door het Zwitserse Federale Departement voor Buitenlandse Zaken, het IHRB en het MSE Platform. Dit is het tweede jaarlijkse Forum en het enige internationale evenement in zijn soort dat erop gericht is om gezamenlijk actie te stimuleren voor wat betreft mensenrechten en sport.

Collectieve actie in de sportwereld

Mary Robinson, voormalig President van Ierland en voormalig Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de Verenigde Naties, is de erevoorzitster van het Forum. Bij de plenaire openingssessie van het Forum zullen de Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de Verenigde Naties Zeid Ra’ad Al Hussein, de secretaris-generaal van de Internationale Arbeidsorganisatie (IAO) Guy Ryder en de voorzitter van het Internationaal Olympisch Comité (IOC) Thomas Bach aanwezig zijn.

Naar aanleiding van de aankondiging zei Mary Robinson, voorzitter van het Platform:

“Decennialang hebben verschillende organisaties binnen de sport zich onafhankelijk van elkaar, en daardoor niet altijd even effectief,  ingezet om mensenrechtenschendingen in de sport en bij mega sportevenementen aan te pakken. In de afgelopen twee jaar heeft ons samenwerkingsverband aangetoond hoe deze uitdagende kwestie door nieuwe vormen van samenwerking beter kan worden aangepakt. In 2018 zal collectieve actie, door de oprichting van een onafhankelijk Centrum voor Sport & Mensenrechten, een vast onderdeel binnen de sportwereld worden.”

Children Win!

Voor velen over de hele wereld zijn grote sportevenementen als de FIFA World Cup voetbal of de Olympische Spelen een groot feest. Verbindende belevenissen waar volwassenen en kinderen samen van genieten. Maar er kleeft ook een keerzijde aan de organisatie van deze 'mega'-sportevenementen. Voor de arme, lokale gemeenschappen en vooral voor hun kinderen. Terre des Hommes vraagt met de internationale publiekscampagne Children Win!, verander de spelregels van grote evenementen, aandacht voor de sociale gevolgen voor kinderen uit arme gemeenschappen.

Lees meer over Children Win! >>

 

Share this:

Gerelateerd nieuws