Search and Rescue teams opnieuw op zoek naar overlevenden

Hulporganisaties zetten alles op alles om hun werk in Nepal op te schalen, na de nieuwe aardbeving in Nepal van gisteren. Grootste prioriteit in de hulpverlening is het verlenen van medische zorg en tijdelijk onderdak. Volgens de laatste cijfers zijn na de tweede beving 65 mensen omgekomen en 1.900 gewond geraakt. Ziekenhuizen kunnen de hoeveelheid slachtoffers nauwelijks aan. De vrees is dat het aantal slachtoffer nog zal oplopen.

Noodhulp

Hulpverleners: “Tijdelijk onderdak en medische zorg hoogste prioriteit”

Opnieuw zijn Search and Rescue teams uit Japan, Buthan en India begonnen met de zoektocht naar overlevenden. Snelheid is geboden. De komende dagen zijn hevige regenbuien voorspeld, waardoor het risico op aardverschuivingen toeneemt. Ook vergroot regen de kans op uitbraak van besmettelijke ziektes, als cholera en longontsteking.
Voor de opschaling van de hulpoperatie is extra geld nodig. Giro555 roept daarom met nieuwe spots en advertenties het Nederland publiek op om te geven voor Nepal. De aardbeving van gisteren had een kracht van 7,3 op de schaal van Richter en heeft 31 regio’s getroffen, waarvan een groot deel al was getroffen door de aardbeving van 25 april. Naar verwachting zijn de districten Sindhupalchok en Dolakha, die het zwaarst waren getroffen door de eerste aardbeving, verder verwoest. Er komen meldingen binnen van gewonden en verwoeste gebouwen in Sindhuli, Gorkha, Ramechhap, Kathmandu, Bhaktapur, en Lalitpur.
Hulporganisaties voeren grote hoeveelheden zeilen in om in de behoefte te voorzien. “Als mensen tentzeilen hebben om urgente reparaties uit te voeren, is het voor hen niet noodzakelijk hun eigen huis te verlaten en dus in opvangcentra of tentenkampen te aan wonen. Daarom zetten wij in de eerste plaats in op huisreparatie, onder andere met tentzeilen. En niet op tentenkampen,” zegt noodhulpcoördinator Frido Herinckx van het Nederlandse Rode Kruis, die met geld van Giro555 onder andere zeilen distribueert en zorgt dat er een maand medicijnen beschikbaar zijn voor 20.000 mensen.
Het effect van deze tweede beving op de bevolking is enorm, melden hulpverleners.  “Een psychische klap voor de mensen die net weer hun normale leven probeerden op te pakken. De angst onder families en kinderen in de zwaarst getroffen provincies is enorm. Velen slapen weer buiten uit angst voor naschokken en instortende gebouwen”, zegt Sanjana Shrestha van Save the Children vanuit Nepal.
Met het geld van Giro555 zetten hulporganisaties zich in Nepal in voor levensreddende hulp aan slachtoffers van de aardbevingen. Zo zet World Vision bijvoorbeeld mobiele klinieken op die primaire gezondheidszorg bieden. Plan Nederland verdeelt 3.526 tentzeilen in onder andere Dolakha en Kathmandu. UNICEF zorgt onder andere voor de levering van medicijnen, medische goederen, vaccins en tenten voor noodhospitalen.

Noodhulp van Terre des Hommes in Nepal

Op dit moment verleent Terre des Hommes, samen met Nepalese partnerorganisaties, noodhulp aan bijna 10.000 slachtoffers van de aardbevingen. Het gaat om inwoners van de dorpen en in Kathmandu zelf waar Terre des Hommes projecten heeft. Bijvoorbeeld de seizoensarbeiders en hun gezinnen in de steenfabrieken van Kathmandu Valley en omliggende gemeenschappen, in de districten Lalitpur, Kathmandu, Bhaktapur en Sindhupalchok. Dit laatste district is op de aardbeving van dinsdag 12 mei opnieuw ernstig getroffen.

nepal3.jpg nepal.jpg

De Terre des Hommes teams bieden noodonderdak (tenten en slaapmatten), drinkwater, voedselhulp, hygiënepakketten en pakketten met kookspullen. Ook bereiden de teams het herstel van de watervoorzieningen voor en bijvoorbeeld de installatie van (eco)toiletten. Met voorlichting over hygiëne is meteen begonnen, om de uitbraak van ziektes zoveel mogelijk te voorkomen. Samen met getrainde vrijwilligers van onze partnerorganisaties bieden we psychosociale ondersteuning, hulp bij traumaverwerking. Op enkele locaties hebben we child friendly spaces opgezet, waar kinderen in een veilige omgeving kunnen spelen zodat ze even uit de chaos zijn en hun ouders zich kunnen concentreren op het herstel van huis en haard.Terre des Hommes heeft 43 mensen in dienst in Nepal. Deze teams zijn versterkt met noodhulpspecialisten uit de regio, die binnen vier dagen ter plekke kwamen. Vanuit Zwitserland is er een vliegtuig met noodhulpspullen naar Nepal gestuurd.

Uiteraard werken we nauw samen met lokale partners. Een van deze lokale partnerorganisatie is bijvoorbeeld een jeugdorganisatie die heel veel jongeren heeft kunnen verzamelen om deze activiteiten en de gezinnen te ondersteunen in de verwoeste dorpen was. De jongeren helpen ook bij het puinruimen. Ze zijn zeer betrokken en velen van hen hebben gezinnen in de afgelegen gebieden.

Share this:

Gerelateerd nieuws