Steeds meer seksuele uitbuiting van kinderen in het Keniaans toerisme

Steeds meer kinderen worden seksueel uitgebuit in de Keniaanse reis- en toeristenbranche. Dat blijkt uit een recente studie van Terre des Hommes partner ANPPCAN. Bijna een derde (32%) van de kinderen die voor het onderzoek werden geïnterviewd bleek slachtoffer van seksuele uitbuiting.

Terre des Hommes pakt seksuele uitbuiting aan

Voor het onderzoek werden 60 kinderen en 161 volwassenen in Kenia geïnterviewd. Het onderzoek richtte zich op de belangrijkste bestemmingen voor toeristen en reizigers: de kust en belangrijke steden zoals Nairobi, Mombasa, Kisumu en Nakuru.

Kwetsbare kinderen

De kinderen die werden geïnterviewd waren slachtoffer van seksuele uitbuiting of liepen een groot risico om slachtoffer te worden. De meest kwetsbare kinderen zijn weeskinderen, kinderen die het geld voor het gezin moeten verdienen en kinderen uit eenoudergezinnen. Met name meisjes zijn kwetsbaar. Armoede, opleidingsniveau en het op vroege leeftijd geconfronteerd worden met seks zijn daarbij belangrijke factoren.

Ook volwassenen werden geïnterviewd

De volwassenen die deelnamen aan het onderzoek waren werkzaam in de toeristensector of kinderbescherming. Ook prominente opiniemakers en leiders van gemeenschappen werden geïnterviewd. Daarnaast waren hulpverleners die directe steun geven aan slachtoffers van seksuele uitbuiting een belangrijke bron voor het onderzoek.

Daders niet aleen rijke westerlingen

In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht komen daders niet alleen uit zogenaamde ontwikkelde landen. Volgens de onderzoekers kwamen daders uit de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Italië, Duitsland, Canada, Zuid-Korea en China, maar ook uit Afrikaanse landen zoals Zuid-Afrika, Nigeria, Ethiopië, Somalië, Oeganda, Tanzania en Kenia zelf. Ook bleek uit het onderzoek dat veel kinderen in sloppenwijken rond grote ontwikkelingsprojecten, waar buitenlanders werken, het slachtoffer van seksuele uitbuiting worden.

Wereldwijd onderzoek naar seksuele uitbuiting van kinderen

Het onderzoek van ANPPCAN maakt onderdeel uit van een groter onderzoek in veertien landen naar seksuele uitbuiting van kinderen in de reis- en toerisme industrie in samenwerking met ECPAT. Terre des Hommes werkt samen met ANPPCAN Kenia om commerciële seksuele uitbuiting van kinderen in Kwale aan de Keniaanse zuidkust te stoppen.

 

 

 

Share this:

Gerelateerd nieuws