Tanzania: 400 meisjes in één nacht besneden in afwezigheid van politie

In het Tanzaniaanse Serengeti district zijn ruim 400 meisjes van het Kuria volk in één nacht besneden. Hoewel bij wet in Tanzania verboden, vindt deze schadelijke culturele traditie nog immer plaats. De verantwoordelijke clans hebben eind september geprofiteerd van de afwezigheid van politiefunctionarissen in verband met de jaarlijkse Torch of Freedom race, een fakkeltocht die het land doorgaat en de onafhankelijkheid van Tanzania symboliseert. De massa-besnijdenis is nauwkeurig voorbereid, de kinderen kwamen uit meer dan 10 dorpen, aldus Terre des Hommes. Tegen enkele van de verantwoordelijke clanleiders en vrouwelijke besnijders is vervolging ingezet.

‘Het was een nacht vol trauma’, aldus Lydia Kaugi van Terre des Hommes in Nairobi, ‘Twee Kuria meisjes konden vluchten en hebben uiteindelijk onze noodopvang 200 km verderop in Tarime district bereikt. Zo zijn we van deze afschuwelijke gebeurtenis op de hoogte gebracht’.

Meisjes- en vrouwenbesnijdenis is in Tanzania en Kenia wettelijk verboden, maar is onder een aantal traditionele volken zoals de Kuria maar ook de Masai een diepgewortelde traditie. De sociale druk binnen de gemeenschappen op de meisjes is groot. Lydia Kaugi: ‘Het zijn niet alleen de ouders die de meisjes besneden willen zien, de groepsdruk vanuit de jonge mannen, die zelf ook besneden zijn, is soms nog groter. Meisjes die de besnijdenisrituelen ingaan, hebben vaak vooraf geen idee wat er precies gaat gebeuren’. Een niet besneden meisje kan volgens traditie niet trouwen. Besneden meisje leveren een hogere bruidsschat op en ook de besnijders verdienen er flink aan.

Besnijdenisperiode begonnen

Jaarlijks aan het einde van het jaar start in het leefgebied van de Kuria, in Tanzania en Kenia, de besnijdenisperiode voor de meisjes en jonge vrouwen. Hoeveel meisjes gaan worden besneden, hangt van de uitkomst van de consultatie met de geesten van de overledenen af. Dit jaar is de besnijdenisperiode op 11 november gestart en loopt deze tot medio januari door. Maar ook buiten deze periodes zijn meisjes en jonge vrouwen niet veilig.

Meisjes in noodopvang

Terre des Hommes werkt in de Mara regio in noord Tanzania aan het tegengaan van vrouwenbesnijdenis onder het Kuria volk. Onderdeel van het Terre des Hommes programma is een noodopvang voor meisjes in de besnijdenisperiode, waar de meisjes onderwijs krijgen en een alternatieve overgangsrite tot vrouw. Nu verblijven er 79 meisjes in deze noodopvang, maar iedere dag komen er geredde meisjes bij. Dit jaar worden in deze noodopvang in Tarime district 500 bedreigde meisjes verwacht.

De Kuria zijn verwant aan de Masai maar leven in tegenstelling tot deze nomadische veehouders van de landbouw.  

In het Tarime district is dit jaar met 10 van de 12 Kuria clanleiders een overeenkomst getekend om vrouwenbesnijdenis te beëindigen. Dat is goed nieuws, maar dit moet zijn waarde nog gaan bewijzen.

Share this:

Gerelateerd nieuws