Tanzaniaanse meisjes gered van besnijdenis

Gered! Deze Tanzaniaanse meisjes zijn weer veilig, nadat ze door hun grootmoeder onder valse voorwendselen bij hun ouders in Dar es Salaam waren opgehaald, om 900 km verderop in Masanga te worden besneden. De vader had hiermee ingestemd, maar de moeder wist van niks. Zij stapte naar de politie en via ambtenaren en hulpverleners van onder meer onze partner ATFGM konden de meisjes worden gered.
 

Nadat de meisjes waren weggehaald bij de familie in Masanga in Tarime-district, waar de stammen van de Kuria wonen, net als de Maasai een volk van nomadische herders, kwam de vader naar de opvanglocatie om de meisjes op te halen. Daar is hij door de politie gearresteerd. In een emotioneel samenzijn is de moeder met de meisjes herenigd en afgesproken is nu dat de meisjes in Tarime district blijven en naar boarding school toegaan.

Het jaarlijkse snij-seizoen staat weer voor de deur, altijd grofweg rond de maanden november en december. Meerdere Kuria stammen hebben gezworen dit jaar massaal meisjes te gaan besnijden omdat dat door allerlei ontmoedigingen vorig jaar in hun ogen maar beperkt is gelukt. Terre des Hommes is fel tegen meisjesbesnijdenis en probeert er alles aan te doen dit zeer kwalijke, culturele - maar vooral economisch belangrijke en daardoor moeilijk uitroeibare - gebruik te voorkomen. We hebben een opvanglocatie waar jaarlijks bijna 500 meisjes schuilen. We maken contact met allerlei instanties en organisaties in Tanzania, met overheid, politie en media, maar vrezen ook het ergste..

Share this:

Gerelateerd nieuws