Terre des Hommes breidt noodhulp Noord-Irak uit

De opvang die Terre des Hommes verleent aan vluchtelingen in Noord-Irak kan uitbreiden dankzij financiële steun van de Nederlandse overheid.

 

Noodhulp

Aanvallen van IS en andere gewapende groepen in juli en augustus 2014, hebben geleid tot grote aantallen vluchtelingen die naar het Koerdische deel van Irak trokken op zoek naar een veilig heenkomen. Maar sinds de start van de burgeroorlog in Syrië in 2011 waren er al honderdduizenden mensen naar dat gebied getrokken. De situatie is bijzonder ernstig, maar nu de winter is ingevallen, is de crisis alleen nog maar ernstiger geworden.

Campagne Vluchtkind 

Terre des Hommes is in deze regio werkzaam in verschillende vluchtelingenkampen. Het betreft met name de opvang en ondersteuning van gevluchte kinderen en hun families. Denk aan het inrichten en beheren van kindveilige zones in vluchtelingenkampen waar kinderen kunnen spelen en sporten, maar ook onderwijs en psychologische hulp voor het verwerken van trauma's zijn belangrijke activiteiten.

In het najaar van 2014 zamelde Terre des Hommes met de campagne Vluchtkind geld in voor dit werk, waardoor het project snel van start kon. Met de financiële steun van het Ministerie van Buitenlandse Zaken kan het project uitbreiden, waardoor meer vluchtelingen geholpen kunnen worden.

Noodhulp consortium 

In reactie op deze crisis hebben dertien Nederlandse hulporganisaties, waaronder Terre des Hommes, het Dutch Consortium voor Noord-Irak opgericht. dat met steun van het overheidsgeld humanitaire hulp verlenen in Noord-Irak. Het consortium krijgt in totaal 8 miljoen euro. Voor 2015 heeft minister Ploumen in totaal tot op heden 15,3 miljoen voor Noord-Irak beschikbaar gesteld.

De humanitaire hulp van het consortium richt zich op voedseldistributie, gezondheidszorg en psychosociale zorg, juridische ondersteuning, onderdak, toegang tot schoon water en distributie van zogenaamde non-food items, zoals dekens, kachels en warme kleding. Het humanitaire programma van het Dutch consortium heeft een looptijd van negen maanden.

Het Dutch consortium voor de humanitaire respons aan Noord-Irak bestaat uit de volgende organisaties: CARE Nederland, Cordaid, Dorcas, HealthNet-TPO, ICCO, Oxfam Novib, Stichting Vluchteling, TEAR, Terre des Hommes, Save the Children, War Child, World Vision en ZOA.

Share this:

Gerelateerd nieuws