Terre des Hommes brengt belangrijke micaspelers bij elkaar

Voor het eerst gaan bedrijven uit verschillende sectoren in Nederland samenwerken om kinderarbeid in de micamijnen in India uit te bannen. Op initiatief van Terre des Hommes kwamen vandaag multinationals en het ministerie van Buitenlandse Zaken bij elkaar om te verkennen hoe samenwerking eruit zou kunnen zien.

Terre des Hommes strijdt tegen kinderarbeid

Multi-industrieel overleg

Alle stoelen waren bezet. AkzoNobel, Hema, Kuncai, Philips, Surdashan, Merck, L’Oréal, alle bedrijven die mica importeren of verwerken in hun producten en de grootste invloed hebben op de mica industrie zaten aan tafel. Mica is een mineraal dat zorgt voor een glanzend effect, warmtewerend en isolerend is. Het komt in ontzettend veel producten voor. In de micamijnen in India werken ruim 22.000 kinderen.

Een programma om oorzaken aan te pakken

Sander Hanenberg, marketing manager en micaprojectleider bij Terre des Hommes, lichtte het nieuwe holistische programma van Terre des Hommes toe waarbij bedrijven kunnen samenwerken om onder meer de productieketens in te korten door minder gebruik te maken van tussenhandelaren. Ook helpt de kinderrechtenorganisatie bij het vinden van alternatieve broodwinning voor de ouders die nu hun kinderen meenemen naar de micamijnen. Daarnaast licht Terre des Hommes gezinnen voor over de gevaren van kinderarbeid en moedigt het micamijners aan om in coöperaties te gaan werken.  Hanenberg: “Samen kunnen zij een betere prijs bedingen, ze hebben nu nog geen idee wat de mica waard is die ze elke dag afleveren.”

Kuncai

Mike Tijdink van Kuncai, één van de grootste importeurs van mica, legde uit hoe zij het probleem aanpakken. Kuncai ging al vroeg in gesprek met Terre des Hommes en zegde eerder al 500.000 euro toe aan Terre des Hommes om dorpen kindvriendelijk te maken. Daarnaast richtte ze een eigen Indiase Kuncai op en kochten direct hun mica op uit mijnen. Tenslotte lieten ze onafhankelijke audits doen door een derde partij, deden ze zelf onaangekondigde audits en zorgde ze voor een jaarlijks verantwoordelijkheidsrapport. Tijdink: “Alleen samen kunnen we kinderarbeid uit de mica industrie krijgen. Dus we nodigen iedereen uit en vooral onze business partners om zich bij ons te voegen als partners van dit belangrijke programma van Terre des Hommes.”  

Philips

Sonia Smits van Philips verhaalde welke ervaring zij op had gedaan in de brede werkgroep voor het opschonen van de tinproductieketen. De belangrijkste lessen waren het uitzoeken van de bron van het mineraal, het direct contact leggen met leveranciers, het bundelen van invloed met andere betrokkenen, de onmisbare samenwerking met de overheid en NGO’s en het zoeken naar verantwoorde leveranciers.

Samenwerking met overheid in India

Dirk Jan Koch van het ministerie van Buitenlandse Zaken wees op het Kinderarbeidfonds waar initiatieven om kinderarbeid tegen te gaan uit gefinancierd kunnen worden. Ook heeft het ministerie de Indiase overheid bereid gevonden om mee te werken.

Mica is overal

Aanleiding voor de samenwerking is het onderzoek ‘Beauty and a Beast’ van Terre des Hommes naar kinderarbeid in micamijnen in India. Het handige mineraal is in allerlei producten terug te vinden: telefoons, cosmetica, kabels, verf, broodroosters, autolak. De consument is er continu door omringd.

Kinderarbeid in micamijnen

In de staten Jharkhand en Bihar in India zijn ruim 22.000 kinderen betrokken bij het werk in de micamijnen. Ze verrichten zware lichamelijke arbeid onder gevaarlijke omstandigheden. Er is een groot instortingsrisico en kinderen ademen continu schadelijk stof in, wat kan leiden tot een dodelijke longziekte (silicosis). Kindarbeiders gaan niet naar school, waardoor er een vicieuze cirkel van uitbuiting is. Kinderen en volwassenen werkzaam in de illegale mijnen krijgen slechts 45 procent betaald van het inkomen dat arbeiders in legale mijnen verdienen.

Share this:

Gerelateerd nieuws