Terre des Hommes brengt seksuele uitbuiting minderjarigen onder aandacht van potentiële klanten loverboys

Jaarlijks vallen circa 1.300 minderjarigen in handen van loverboys. Deze meedogenloze mensenhandelaren opereren vooral online, waar ze kwetsbare kinderen verleiden en vervolgens seksueel uitbuiten.

Nepadvertentie

WATCH Nederland (de observatie- en actieunit van Terre des Hommes) heeft daarom een speciale actie op touw gezet. Tijdens deze actie keken verslaggevers van NOS, EditieNL, Telegraaf en NRC live mee bij de reacties die binnenkwamen op een geplaatste nepadvertentie van Haily op een seksadverentiesite. Binnen drie uur tijd reageerden 58 mannen  op de advertentie. Met 12 van hen werd gedurende het gesprek de minderjarigheid aangekaart. Haily vertelde gaandeweg geen 22 maar 15 jaar oud te zijn. Desondanks willen 5 mannen een afspraak om betaalde seks met haar te hebben. 
 

Wetswijziging

Sinds een wetswijziging op 1 maart van dit jaar is alleen al het maken van een online seksafspraak met een minderjarige onder de 16 jaar strafbaar. Het maakt daarbij niet uit of het daadwerkelijk om een persoon of om een virtuele creatie gaat, zoals in dit geval Haily. 
Alle mannen die op de advertentie hebben gereageerd, hebben een bericht gekregen dat het om een nepadvertentie ging. In dit bericht staat uitgelegd hoe ze in het vervolg mogelijke signalen van mensenhandel van een minderjarige zouden kunnen herkennen, en hoe ze hiervan veilig en anoniem melding kunnen maken. De mannen die ondanks de minderjarigheid een afspraak wilden, kregen een bericht dat ze op het punt stonden een strafbaar feit te plegen. De verzamelde gegevens met betrekking tot de identiteit van deze mannen werd in sommige gevallen tevens gedeeld met de politie. 

Bewustwording

“Met deze actie willen we vooral zorgen voor meer bewustwording van de loverboyproblematiek onder deze mannen”, aldus Saskia de Jong, onderzoeker bij Terre des Hommes. “We willen dat mensen die reageren op seksadvertenties zich realiseren dat er in advertenties ook slachtoffers kunnen worden aangeboden die in de greep zijn van loverboys. Minderjarige jongens en meisjes die seksueel worden uitgebuit. We hopen dat de personen die we tijdens deze actie hebben aangesproken, in de toekomst hun verantwoordelijkheid zullen nemen.” 

Verschenen publicaties:

 

 

Share this:

Gerelateerd nieuws