Terre des Hommes brengt voedselpakketten naar Aleppo

De strijd in Aleppo lijkt gestreden. De laatste oppositiestrijders verlaten de stad. Maar met het einde van de strijd, is de nood nog lang niet voorbij. Honderdduizenden burgers zijn slachtoffer van de jarenlange strijd in de stad en hebben dringend voedsel, water, onderdak, kleding en dekens voor de invallende winter nodig. 
 

Noodhulp

Met het einde van de strijd zouden ze eindelijk geholpen kunnen worden. Maar dat gaat nog niet vanzelf. Grote delen van de stad liggen in puin, straten en wegen zijn onbegaanbaar, water, gas en elektriciteit ontbreken op veel plekken. Bovendien kunnen overal nog onontplofte explosieven, mijnen of booby-traps liggen. Dus het is nog bijzonder moeilijk om de bevolking in deze stadsdelen te bereiken met hulpgoederen.

Honderduizenden vluchtelingen

Dagelijks trekken honderden mensen weg uit Oost-Aleppo. Zij voegen zich bij de honderdduizenden vluchtelingen in en rond de stad. Anderen trekken verder, naar andere gebieden in Syrië. En weer anderen gaan met de konvooien naar gebieden die onder controle staan van de rebellen. De vluchtelingen hebben gebrek aan eten en water, maar ook als ze voedsel ontvangen kunnen ze vaak hun eten niet koken, bij gebrek aan potten, pannen, water en gas.

Vrijwilligers van de VN registreren deze van huis en haard verdreven famillies, zodat ze hulp kunnen ontvangen. In West-Aleppo functioneren medische posten en ziekenhuizen zo goed en zo kwaad als het kan, maar bijvoorbeeld vaccinatieprogramma's voor de vluchtelingen zijn nog niet gestart.  

Wat doet Terre des Hommes in Aleppo?

De afgelopen maanden heeft Terre des Hommes, samen met haar lokale partners, bijna elfduizend voedselpakketten kunnen uitdelen aan vluchtelingen in Aleppo, om precies te zijn 10.858. Daarmee zijn evenzoveel families geholpen, wat neerkomt op ruim 54.000 mensen, waaronder bijna 22.000 kinderen. Een pakket bevat voldoende basisvoedsel voor een familie om zes weken van te leven.

Het volgende voedseltransport staat al klaar met tienduizend voedselpakken voor Aleppo. Het komt vanuit Libanon en staat op dit moment aan de grens om ingeklaard te worden door de Syrische douane. 

De situatie van de kinderen in Aleppo

Voor kinderen zijn de overgebleven explosieven en mijnen een groot gevaar. In hun spel, zijn ze maar al te vaak onbedoeld slachtoffer van een explosief. Daarnaast zijn veel kinderen hun ouders of familie kwijtgeraakt. Tot 15 december waren al 245 onbegeleide kinderen geregistreerd. Daarnaast zijn er kinderen die gehandicapt zijn geraakt door de strijd. Zij hebben medische zorg en begeleiding nodig. Maar de grootste groep kinderen, is de groep die sociaal-psychologische hulp nodig heeft, om alles wat ze hebben meegemaakt te verwerken.

Terre des Hommes in Syrië 

De komende dagen en weken zal Terre des Hommes bepalen wat zij kan doen in Aleppo, naast het uitdelen van voedselpakketten. Ondertussen gaat onze hulpverlening in andere regio's gewoon door. Dat betreft onder meer sociaal-psychologische ondersteuning voor kinderen en families met kinderen, veilige en kindvriendelijke ruimtes voor kinderen (de child friendly spaces), hulp aan door de oorlog gehandicapt geworden personen en het geven van voedselhulp.

 

Share this:

Gerelateerd nieuws

Reacties

Whatsapp web is the latest web-based technology launched by whatsapp web for pc download developers to use this amazing application on your PC/ Laptop for free https://iwhatsappweb.co/

Reactie toevoegen