Terre des Hommes-fotoserie van Alex Koeleman genomineerd voor Zilveren Camera

De portretserie ‘shelter’ die fotografe Alex Koeleman recent in samenwerking met Terre des Hommes maakte, is genomineerd voor de Zilveren Camera – de belangrijkste prijs voor fotojournalisten in Nederland. De serie bestaat uit indringende portretten van meisjes in opvangcentra voor seksueel uitgebuite kinderen in Zuidoost-Azië. “Ik draag deze nominatie op aan de meisjes en aan Terre des Hommes”, aldus Alex Koeleman. Aanstaande zondag wordt de winnaar van de fotoprijs bekend gemaakt. 

 

Terre des Hommes pakt seksuele uitbuiting aan

“Omdat de meisjes niet herkenbaar in beeld mogen, kwam ik ter plekke op het idee van de maskers. Met deze maskers wilde ik ze ook iets moois meegeven, en niet alleen maar ‘nemen’. De fotografie moest ook een klein feestje voor hen zijn. En dat was het ook, wat me ontroerde. Want ondanks dat deze meisjes afschuwelijke dingen hebben meegemaakt, zijn ze ook heel stoer en kunnen ze blij zijn. Ze hebben power. Dat zie je ook terug op de foto’s”, aldus Alex Koeleman.

Veilig onderkomen 

Alex Koeleman reisde begin december vorig jaar samen met fotograaf Maarten Corbijn naar Zuidoost-Azië voor Terre des Hommes. Zij bezochten onder meer opvangcentra voor slachtoffers van seksuele uitbuiting, die mede mogelijk worden gemaakt door de Nationale Postcode Loterij. De kinderen vinden in de centra een veilig onderkomen en kunnen via onderwijs en vakopleidingen aan een nieuw hoofdstuk in hun leven beginnen.

Tentoonstelling

Een tentoonstelling met de genomineerde en winnende foto’s van de Zilveren Camera is van 24 januari tot en met 9 maart in het Fotomuseum Den Haag te zien. Het werk van Maarten Corbijn voor Terre des Hommes is later dit jaar voor een groot publiek te zien.

Share this:

Gerelateerd nieuws