Terre des Hommes leidt alliantie tegen kinderprostitutie

Terre des Hommes gaat een alliantie leiden die internationaal de strijd aanbindt tegen kinderprostitutie. De alliantie werkt daarbij nauw samen met het ministerie van Buitenlandse Zaken, waarmee een partnerschap wordt gevormd. Ze wil jongeren beschermen tegen seksuele uitbuiting, opkomen voor de seksuele rechten van jongeren en vrouwen en hen economisch weerbaar maken. Het ministerie heeft hiervoor 15 miljoen euro beschikbaar gesteld voor een periode van vijf jaar.

 

Terre des Hommes pakt seksuele uitbuiting aan / Kinderprostitutie

Miljoenen slachtoffers seksuele uitbuiting

De alliantie telt vijf organisaties: naast Terre des Hommes zijn dat Plan Nederland, ECPAT-Defence for Children, Free a Girl en ICCO Alliantie. De alliantie heet Down to Zero en wil kinderprostitutie in de betrokken landen tot nul reduceren. Ze wil er ook voor zorgen dat jongeren meer kennis hebben over seksualiteit en daarmee in staat zijn gezondere keuzes te maken. Wereldwijd zijn miljoenen kinderen slachtoffer van seksuele uitbuiting. Door gebrek aan bijvoorbeeld onderwijs en door discriminatie zijn veel jongeren niet in staat op te komen voor hun eigen rechten. Zo lopen kinderen die hun geboortegrond zijn ontvlucht kans in handen te vallen van mensensmokkelaars, die ze de prostitutie in drijven.

Bescherming ontbreekt

In vrijwel alle gevallen van seksuele uitbuiting gaat het om meisjes en jonge vrouwen. De gemeenschappen waaruit ze afkomstig zijn bieden lang niet altijd bescherming: vrouwen en meisjes worden vaak als ondergeschikt gezien. Daar komt bij dat in veel landen de wetgeving om hen te beschermen niet op orde is. Ook in vluchtelingenkampen en tijdens grote evenementen zoals het WK voetbal zijn meisjes uiterst kwetsbaar voor seksuele uitbuiting. Doordat steeds meer mensen toegang hebben tot internet wordt het probleem ook daar steeds groter. Volgens schattingen zijn op elk moment van de dag 750.000 mannen online op zoek naar seks met minderjarigen.

Meer rechten voor jongeren

Nederland speelt internationaal een voortrekkersrol als het gaat om de relatie tussen seksuele gezondheid en ontwikkeling. Door samen te werken met de alliantie hoopt het ministerie van Buitenlandse Zaken overheden in armere landen makkelijker te bereiken. Hulporganisaties hebben vaak meer speelruimte om bijvoorbeeld discriminatie aan de kaak te stellen of door misstanden op een nieuwe manier aan te pakken. Bovendien spelen ze vaak een cruciale rol bij het bereiken van achtergestelde groepen. Minister Ploumen (Ontwikkelingssamenwerking) spreekt van een pragmatische aanpak die veel waardering krijgt. ´Onze partners hebben bewezen een belangrijke rol te kunnen spelen bij het aankaarten van taboeonderwerpen.‘ De vijf organisaties zetten binnen de alliantie elk hun eigen expertise in. Zo is Terre des Hommes al jaren actief in de strijd tegen kindersekstoerisme en webcamseks, met name in Aziatische landen.

Zeven partnerschappen

Het ministerie van Buitenlandse Zaken gaat in totaal zeven partnerschappen aan met Nederlandse allianties. Deze worden geleid door het Aidsfonds, Cordaid, Plan Nederland, Rutgers, Save the Children, Stichting Kinderpostzegels en Terre des Hommes. Aan de selectie ging een zorgvuldige beoordeling vooraf door experts van binnen en buiten het ministerie. In totaal is de komende vijf jaar 215 miljoen beschikbaar.

Share this:

Gerelateerd nieuws