Terre des Hommes Nederland helpt Rohingya-vluchtelingen

In de noordelijke Indonesische provincie Aceh biedt Terre des Hommes Nederland via lokale partnerorganisaties hulp aan bootvluchtelingen, waaronder uit Myanmar. De partnerorganisaties hebben een kleine driehonderd Rohingya’s onder hun hoede genomen. De Rohingya’s vormen een moslim-minderheid in Myanmar die niet dezelfde rechten hebben als andere bevolkingsgroepen en in feite statenloos zijn. Veel van hen willen het land daarom verlaten, vaak over zee. Dat is niet zonder risico. De tocht zelf is al gevaarlijk en de vluchtelingen hebben te maken met mensensmokkelaars en criminelen.

 

Noodhulp / Vluchtelingen

Noodhulp kindvluchtelingen

De partnerorganisaties van Terre des Hommes Nederland zijn actief op twee plaatsen in Aceh, in het uiterste noorden van Sumatra. Ze geven in eerste instantie noodhulp aan vrouwen en kinderen die in mei in Aceh aankwamen. Zij hebben een barre zeetocht achter de rug die weken heeft geduurd en waarbij ze fysiek sterk zijn verzwakt. De bootvluchtelingen hebben grote behoefte aan voedsel, water en hygiëneartikelen. Verder krijgen ze sociaal-psychologische hulp. Veel vluchtelingen zijn getraumatiseerd door wat ze onderweg hebben meegemaakt.

Bescherming tegen uitbuiting

De sociaal-psychologische hulp richt zich met name op kinderen en moet ervoor zorgen dat ze zich weer een beetje mens gaan voelen. Onder de vluchtelingen die de partnerorganisaties van Terre des Hommes Nederland in Aceh hulp biedt, zijn 640 vrouwen en kinderen. Met hulp van bijvoorbeeld spelletjes, in een veilige speelomgeving, kunnen ze weer tot zichzelf komen. De wal bereiken betekent overigens niet dat iedereen direct veilig is. Met name vrouwen en kinderen lopen het risico slachtoffer te worden van geweld, uitbuiting en mensenhandel. Terre des Hommes Nederland wil hen daar tegen beschermen.

 

lees wat terre des Hommes nog meer doet aan noodhulp

Share this:

Gerelateerd nieuws