Terre des Hommes vreest massale meisjesbesnijdenis in Tanzania

Meisjes besnijdenis is gruwelijk. Wereldwijd zijn ruim 200 miljoen meisjes en vrouwen inmiddels het slachtoffer van besnijdenis. En iedere dag lopen ruim 8000 meisjes het risico om ook besneden te worden. Op dit moment maakt Terre des Hommes zich extra zorgen over meisjes in Tanzania. Verschillende stammen hebben gezworen extra in te zetten op meisjesbesnijdenis dit ‘seizoen’ om het slechte seizoen van 2018 te compenseren

De stammen van de Kuria - zoals de Masai een volk van nomadische herders - maken zich gereed voor het massaal besnijden van meisjes en jonge vrouwen in hun leefgebied in het noorden van Tanzania, grenzend aan Kenia. Onze projectmedewerker geeft aan dat verschillende stammen hebben gezworen het matige seizoen van 2018 te compenseren. 

Ieder jaar worden in november en december meisjes van de Kuria stammen besneden. Bij meisjesbesnijdenis of Female Genital Mutilation (FGM) worden de clitoris en de schaamplippen gedeeltelijk of helemaal weggesneden, zonder dat daarvoor medische redenen zijn. Soms wordt de vagina vervolgens grotendeels dichtgenaaid. Dit ondanks een wettelijk verbod op meisjesbesnijdenis. 

‘Ons bereiken signalen dat de stammen hebben gezworen het slechte vorige jaar te gaan compenseren’.

Tijdens het besnijdenis seizoen kleden jonge mannen zich als jagers en gaan op meisjesjacht. Helaas zijn de  moeders van de meisjes zo mogelijk nog fanatieker. Als hun dochters niet zijn besneden, zijn ze niet uit te huwelijken, en dat vormt een economische ramp voor de familie. 

Door verschillende oorzaken zijn in 2018 veel minder meisjes besneden dan vooraf voorgenomen. Zo had Terre des Hommes met 11 van de 12 stamleiders een convenant gesloten om het snijden te stoppen. Ook waren vanuit de overheid strafmaatregelen tegen overtreding van het besnijdenisverbod aangekondigd. Omdat er  niemand is bestraft hebben de De Kuria gemeenschappen echter gezworen het matige besnijdenisseizoen dit jaar te compenseren. 

Lydia Kaugi van Terre des Hommes: ‘Tien maanden per jaar is het gebied van de Kuria gemeenschappen goed toegankelijk en valt er met de mensen van de diverse stammen goed te praten. Maar als het besnijdenis seizoen begint is alles radicaal anders, is het alsof de gekte in de hoofden van de jonge mannen toeslaat.  De families zijn niet meer voor rede vatbaar en het wordt gevaarlijk om het gebied te betreden. Dat is ook de tijd dat de meisjes massaal proberen te vluchten, onder meer naar de door ons gesteunde opvanglocatie in Tarime, daar zaten eind december meer dan 450 meisjes en 29 jongens die ook waren gevlucht voor besnijdenis’.  

Het afsluiten van de conventen vorig jaar is de stamleiders niet in dank afgenomen.  De dreiging met geweld vanuit de eigen stammen werd zo groot dat de stamleiders tijdelijk hun leefgebied zijn ontvlucht, de meesten de grens over, naar Kenia. 

Ondanks een toenemende maatschappelijke verontwaardiging over meisjesbesnijdenis in Tanzania, maakt Terre des Hommes zich grote zorgen over het komende besnijdenis seizoen onder de Kuria, die in november van start gaat. Hoe dit gaat aflopen is niet duidelijk, we doen er alles aan om het besnijden te ontmoedigen. 

Share this:

Gerelateerd nieuws