Toenemend risico op uitbuiting vluchtkinderen Libanon

Syrische vluchtkinderen in Libanon lopen een toenemend risico doelwit te worden van uitbuiting, meldt kinderhulporganisatie Terre des Hommes. Het leven voor vluchtelingen uit Syrië in het buurland wordt met de dag zwaarder. In het kader van de Internationale Dag voor de Vluchteling voert Terre des Hommes campagne om meer aandacht te vragen voor kindvluchtelingen. Komende week is er een televisieactie op SBS.

Noodhulp / Vluchtelingen

Kosten verblijf

Libanon telt op dit moment ruim een miljoen Syrische vluchtelingen, een gigantisch aantal bovenop een bevolking van vier miljoen mensen. De regering in Beiroet kan de vluchtelingenstroom niet aan en heeft vluchtelingen verplicht jaarlijks 200 dollar (178 euro) te betalen voor hun verblijf. Terre des Hommes vreest dat vluchtelingen door de maatregel hun heil zoeken in illegaal werk, om het geld voor een verblijf en hun dagelijkse levensonderhoud te kunnen opbrengen. Ook kinderen lopen het risico hieraan ten prooi te vallen. Zij zien vaak geen andere uitweg dan werk te zoeken om de kost te verdienen voor familie.

Registratie

Ook op andere manieren legt de regering in Beiroet beperkingen op. De registratie van vluchtelingen is tot nader order opgeschort en officieel mogen ze niet werken. Daardoor kunnen ze geen aanspraak maken op voorzieningen. Door de maatregelen neemt de kans toe dat ze wegtrekken en in Europa een veilig bestaan zoeken, zegt directeur Albert Jaap van Santbrink van Terre des Hommes. ‘Teruggaan naar Syrië is geen optie. De internationale gemeenschap moet meer steun verlenen aan de landen in de regio die de vluchtelingen opvangen, zoals Libanon. Zolang we deze mensen niet voldoende helpen, zullen velen van hen verder trekken op zoek naar een veilig heenkomen. Europese landen en dus ook Europa moeten de vluchtelingen die deze sprong wagen opvangen, zoals de internationale vluchtelingenverdragen voorschrijven. Dit geldt in het bijzonder voor de minderjarige vluchtelingen.’

Spanningen

Terre des Hommes heeft in Libanon diverse projecten lopen om kinderen te beschermen tegen uitbuiting. Zo biedt de hulporganisatie kinderen veilige ruimtes voor sport en spel en informeel onderwijs, zodat ze zich in een veilige situatie kunnen ontwikkelen. Terre des Hommes is onder meer actief bij de stad Sidon, waar een gebied van een vierkante kilometer fungeert als vluchtelingenkamp. Door de grote toestroom zijn de spanningen tussen de Libanese bevolking en de vluchtelingen in het gebied toegenomen.

Televisieactie

SBS gaat komende week in Shownieuws ruime aandacht besteden aan kindvluchtelingen in Libanon en de hulp die Terre des Hommes geeft. Op 25 juni wordt een documentaire uitgezonden over de situatie in het vluchtelingenkamp bij Sidon. Eerder dit jaar brachten de 3JS, ambassadeurs van Terre des Hommes, een bezoek aan het kamp en aan vluchtelingen in Beirut. Ze vertellen in de documentaire uitgebreid over hun indrukken daar.

Share this:

Gerelateerd nieuws