Trouw besteedt uitgebreid aandacht aan mensenhandel

Het aantal minderjarige slachtoffers van seksuele uitbuiting wordt geschat op dertienhonderd per jaar. Toch is dit mogelijk slechts het topje van de ijsberg. Sinds 2016 bestrijdt Terre des Hommes deze vorm van misbruik samen met vier andere organisaties in de Coalitie tegen Seksuele Kinderuitbuiting.

Soms zit er maar 24 uur tussen het eerste contact tussen een loverboy en het slachtoffer en het moment dat het meisje in de illegale prostitutie zit. Het begint vaak met naaktfoto's of een seksfilmpje, vastgelegd met de smartphone. Daarop volgt sextortion: met de beelden wordt de minderjarige door de criminele pooier gechanteerd en tot seks gedwongen.

Online verspreiding

De meisjes worden soms al op elfjarige leeftijd benaderd door deze keiharde criminelen. Kinderen trappen er sneller in doordat het contact vaak plaatsvindt via social media in de beslotenheid van de eigen slaapkamer. Via internet ontstaat sneller intimiteit dan in het echte leven. De criminelen richten hun pijlen vooral op kwetsbare meisjes. Kinderen die al verwaarloosd zijn of eerder seksueel misbruikt. Maar het kan ieder kind overkomen.

Hogere straffen

Eén van de aandachtspunten binnen de coalitie is het sneller opsporen en strenger aanpakken van mannen die seks willen kopen van een minderjarige. Via Watch Nederland doen we actief onderzoek naar de pooiers, zowel online als door actief op verdachte meldingen af te gaan. We maken de handel kapot door lokadvertenties te plaatsen, waarin seks wordt aangeboden met jonge meerderjarigen. 

Op deze online advertenties komen vaak honderden reacties. Als in het hierop volgende chatcontact aan de orde komt dat de ‘jongere’ nog geen achttien is, wil meer dan zestig procent alsnog een seksafspraak maken. Mensen wanen zich online anoniem. Door deze mannen te waarschuwen dat ze strafbaar gedrag vertonen en hen te laten zien dat ze niet onzichtbaar zijn, ontregelen we de markt. We gaan deze lokadvertenties automatiseren om duizenden klanten te waarschuwen.

Wat doet de Coalitie tegen Seksuele Kinderuitbuiting

De Coalitie tegen seksuele kinderuitbuiting richt zich op het terugdringen van seksuele uitbuiting van kinderen en licht verstandelijke beperkte slachtoffers tot en met 23 jaar in Nederland. Terre des Hommes, het Centrum tegen Kinderhandel en Mensenhandel, Fier en Defence for Children-ECPAT hebben hun krachten gebundeld. Doel: structurele verandering bewerkstelligen.

Preventie en bescherming van minderjarige slachtoffers staan hierbij centraal zodat ieder kind in Nederland veilig kan opgroeien zonder vrees voor seksuele uitbuiting. Bij de aanpak wordt ook ingezet op de vervolging en bestraffing van daders en samenwerking gezocht met bijvoorbeeld politie en justitie. De coalitie wordt onder meer ondersteund door de Nationale Postcode Loterij, Adessium Foundation en Stichting Janivo.

 

Share this:

Gerelateerd nieuws