Van der Steur steekt meer geld in bestrijding kinder- en mensenhandel

Minister Van der Steur (Veiligheid en Justitie) gaat extra geld vrijmaken om kinder- en mensenhandel te bestrijden. Dit biedt mogelijkheden om de strijd tegen loverboypraktijken te verbeteren, vindt Terre des Hommes.

Seksuele uitbuiting

Minister Van der Steur maakt extra geld vrij voor meer capaciteit en expertise in de aanpak van mensenhandel. In 2017 wordt eerst 1 miljoen euro extra geïnvesteerd in meer rechercheurs die gecertificeerd zijn om mensenhandelzaken op te pakken. Ook komen er meer analisten bij het Expertisecentrum Mensenhandel en Mensensmokkel (EMM) en worden politiemensen getraind om alerter te zijn op signalen van mensenhandel. Vanaf 2018 wordt het bedrag verhoogd naar structureel 2 miljoen euro per jaar.

Minder aandacht voor mensenhandel

In 2015 was er door de toegenomen vluchtelingenstroom, de aandacht voor de aanpak van mensensmokkel en de reorganisatie bij de politie minder aandacht voor mensenhandel bij Veiligheid en Justitie. Met minder geregistreerde slachtoffers, minder strafzaken en lagere straffen als gevolg. Minister van der Steur wil hier nu verandering in aanbrengen.

Loverboys

Loverboys handelen in kinderen en zijn dus mensenhandelaren. Ze maken steeds meer slachtoffers in Nederland. Loverboys zijn namelijk met hun handel in kinderen online gegaan en trekken nu duizenden klanten per dag. Ze hebben steeds meer kinderen nodig om aan de vraag te voldoen. Slachtoffers van elf jaar jong zijn geen uitzondering meer. Terre des Hommes wil deze handel kapot maken en spoort loverboys daarom op. Dit gebeurt zowel online als op locatie.

Petitie

Slachtoffers van loverboys worden via online prostitutienetwerken aangeboden aan klanten die zich onvindbaar wanen. Het inzetten van lokprofielen is een effectief middel om daders op te sporen. In een petitie roept Terre des Hommes de Tweede Kamer op het benaderen van online lokprofielen, met als doel seksuele uitbuiting of misbruik van kinderen, strafbaar te maken.

 


 

Share this:

Gerelateerd nieuws

Reactie toevoegen