Veroordeelde kindermisbruiker krijgt te lage straf

De eerder in Cambodja veroordeelde Cees C. uit Woerden is opnieuw veroordeeld in Nederland. Hij kreeg 180 dagen gevangenisstraf, waarvan 177 dagen voorwaardelijk en een taakstraf van 240 uur voor het bezit van kinderporno. Te laag, volgens Terre des Hommes. Onze lokale partnerorganisatie APLE in Cambodja schaduwde de man vier jaar lang en verzamelde bewijs tegen hem. Uiteindelijk zat Cees C. in 2011 tien maanden vast voor het misbruiken van twee minderjarige jongens. Terre des Hommes vindt dat de rechtbank deze Cambodjaanse veroordeling mee had moeten wegen. Het OM had hier ook om gevraagd.

Terre des Hommes pakt seksuele uitbuiting aan

Als een in Nederland veroordeelde kindermisbruiker opnieuw in verband met een zedendelict voor de rechter komt, worden zijn eerdere veroordelingen altijd meegewogen. Cees C. heeft echter in Nederland een blanco strafblad, beweert bij hoog en laag onschuldig te zijn als het gaat om de Cambodjaanse zaak en blijft verklaren dat het Cambodjaanse strafproces niet deugde. De rechter ging hier in mee en schoof de veroordeling in Cambodja terzijde. Terre des Hommes maakt zich hier ernstige zorgen over. Wij maken ons er juist hard voor dat Nederlanders die zich vergrijpen aan kinderen in het buitenland, veroordeeld worden. Het is doodzonde dat een dergelijke veroordeling door de rechter niet serieus wordt genomen en Cees C. wegkomt met een te lage straf. 

Kindermisbruiker schaduwen

Onze lokale partner Action Pour Les Enfants (APLE) had C. al vanaf 2006 tot en met 2010 in het vizier, maar kon zonder getuigenissen van de slachtoffers de verdenkingen niet hard maken. Het onderzoek van APLE kwam in 2010 in een stroomversnelling toen drie minderjarige slachtoffers een verklaring tegen de Nederlander aflegden. Tijdens de arrestatie vond de politie duizenden foto’s van naakte kinderen op zijn computer.

Opvang en een school in Cambodja

Cees C. runde een lokale NGO en bood scholing aan kinderen. Hij kreeg in de gemeenschap veel steun, omdat hij werd gezien als weldoener. Particulieren uit Nederland steunden zijn school. Kort nadat de zaak bekend werd in de media, trokken de jongens hun verklaringen weer in.

Omkoping

APLE vermoedde dat er sprake was van omkoping. De slachtoffers wilden geen advocaat meer van APLE en tijdens de rechtszaak werden ze verhoord zonder advocaat, hetgeeen officieel niet mag. De rechter legde Cees C. een gevangenisstraf van achttien maanden cel op waarvan acht voorwaardelijk.

Uitzetting

APLE richtte in mei 2011 een verzoek tot uitzetting aan het Cambodjaanse ministerie van Binnenlandse Zaken. Dit verzoek werd ingewilligd en C. werd in juli 2011 het land uitgezet en op een zwarte lijst gezet, wat betekende dat hij het land niet meer in mocht.

 

Share this:

Gerelateerd nieuws