Vluchtkinderen dupe van vastlopend registratiesysteem Italië

Alleenreizende vluchtkinderen die aankomen in Italië, slapen vaak in de haven of in ontvangsthallen tussen grote getale wildvreemde volwassenen. Het trage registratiesysteem loopt steeds verder vast, met ernstige gevolgen voor de kinderen en hun rechtspositie.  Terre des Hommes maakt zich zorgen om de ontoereikende bescherming van deze kinderen.

Noodhulp / Vluchtelingen

Dit meldt Terre des Hommes in hun halfjaarlijkse rapportage over de geboden hulp in Sicilië. De organisatie biedt psychische, sociale en fysieke zorg aan vluchtkinderen en roept de regio’s en gemeenschappen in het land op om te zorgen dat kinderen sneller kunnen doorstromen naar opvangcentra elders in Italië. Ook pleit Terre des Hommes voor een nationale databank, zodat kinderen sneller geregistreerd kunnen worden. Met hun registratie als vluchtkind in Europa verdienen ze immers bescherming. Als ze niet geregistreerd worden, bestaan ze voor de wet niet en zijn ze rechteloos.

1 op de 10

Tien procent van de vluchtelingen die in Italië aankomen is minderjarig en de meerderheid daarvan reist alleen. Dit jaar zijn er al 230.000 vluchtelingen aangekomen, waarvan 220.000 over zee het continent bereikten. Hiervan zijn slecht 62.572 mensen geregistreerd. Dit laat zien hoe ernstig vertraagd de registratie en daarmee de hulpverlening is. Bovendien blijken op verschillende plekken verschillende procedures gebruikt te worden.

Verdwijnen

Kinderen staat daardoor na aankomst een lang onzeker administratief proces te wachten. Het duurt zo lang dat sommige minderjarigen in de tussentijd meerderjarig worden. Ze verliezen dan hun beschermde status als kind en worden behandeld als volwassenen. Uit onzekerheid over de procedure besluiten sommige kinderen zelfs de opvangcentra te verlaten om alleen verder te reizen door Europa. Ze verdwijnen van de radar, wat hen zeer kwetsbaar maakt voor uitbuiting.

Italië vangt samen met Griekenland de meeste vluchtelingen in Europa op. Om die last te verlichten heeft de Europese Unie een verdeelsysteem bedacht. Andere Europese landen zouden uit Italië en Griekenland 160.000 vluchtelingen overnemen in 2016 en 2017. Tot nu toe zijn 789 vluchtelingen uit Italië door andere Europese landen opgenomen.

In Italië zijn vier hotspots waar vluchtelingen als eerste worden opgevangen: Pozzallo, Lampedusa, Trapani and Taranto. Doordat er dagelijks vaak honderden vluchtelingen tegelijk aankomen, kunnen deze hotspots de toestroom niet aan. Pozzallo biedt bijvoorbeeld plaats aan 120 vluchtelingen. Momenteel verblijven 400 mensen in deze hotspot. Er is daardoor een tekort aan toiletten, douches, begeleiders en artsen om zieken te verzorgen.

“Heel Italië en heel Europa moeten een reëel antwoord vinden op de problematiek,” legt  Federica Giannotta uit, verantwoordelijke voor de projecten in Italië van Terre des Hommes, “een antwoord dat regionale en nationale grenzen overschrijdt.” Een goed begin zou de nationale databank zijn. Gianotta: “Die maakt het mogelijk om beschikbare geschikte plekken voor kinderen in opvangcentra te identificeren en de kinderen direct vanuit de haven naar de opvangcentra te sturen. Op die manier blijft hen het leed, de vernedering en de opofferingen van het verblijven op voor hen totaal ongeschikte plekken bespaard.”

Gerelateerd nieuws