Watch Nederland vraagt klanten om tienerprostitutie te melden

Watch Nederland betrekt vanaf vandaag klanten op zoek naar betaalde seks bij haar strijd tegen seksuele uitbuiting van minderjarigen. Klanten, die worden geconfronteerd met tienerprostituees wordt verzocht hun verantwoordelijkheid te nemen, de sexafspraak te weigeren en vervolgens discreet melding te doen op www.watchnederland.nl. Zij zijn vaak eerstelijns getuigen van uitbuiting door tienerpooiers.

Via banner advertenties op de grootste Nederlandse seksadvertentie websites worden de zogenaamde ‘wandelaars’ opgeroepen zoveel mogelijk gegevens over  uitbuiting van minderjarigen door te geven onder het motto ‘Wandelaar? Sluit je ogen niet… Je bent een held als je tienerprostitutie meldt!’ De banners verschijnen maandagavond 10 december online op sexjobs.nl, sexmarkt.nl, hookers.nl en kinky.nl. Later volgen ook andere sites en gay dating sites.

Via de banners komt de melder uit op het meldpunt van Watch Nederland. ‘We roepen de klanten op bij vermoedens van minderjarigheid niet weg te kijken maar de misstand te melden. Mensen die liever niet via politie melden, kunnen dat via het meldpunt van Watch discreet doen en zo nodig anoniem’, aldus Gideon van Aartsen van Terre des Hommes, projectleider van de Watch Nederland onderzoeksunit.

Bijna 20 procent meldingen tienerprostitutie uit Brabant

Sinds de opening van het meldpunt van Watch Nederland in 2017, nam het samenwerkingsverband 116 zaken in behandeling. In 24 gevallen kwamen de daders of slachtoffers uit Brabant. Van elke melding wordt een dossier opgebouwd door het forensisch ICT onderzoeksteam van de organisatie. Bij voldoende informatie wordt het dossier overgedragen aan de politie.

Uit onderzoek van de Nationaal Rapporteur Mensenhandel bleek dat in de afgelopen vijf jaar door de politie in Nederland 2422 keer melding is gemaakt van seksuele uitbuiting. Daarvan kwamen 467 meldingen, bijna 20 procent, uit Oost-Brabant. De politie-eenheid Zeeland-West-Brabant maakte 252 keer melding.

Belgische bordelen

Een deel van de verklaring voor het hoge aantal slachtoffers en daders van tienerprostitutie en seksuele uitbuiting in Brabant heeft te maken met grensoverschrijdend verkeer: ‘Brabant ligt aan de grens met België”, aldus Gideon van Aartsen van WATCH Nederland, “daar is minder controle op de prostitutie dan in Nederland. Belgische bordelen hebben behoefte aan nieuwe prostituees, het liefst zo jong mogelijk. Dus die worden ook vanuit Nederland gehaald.”

In het Van Abbemuseum in Eindhoven organiseert Watch Nederland daarom maandagavond 10 december een speciale thema-avond over tienerprostitutie en mensenhandel.

Share this:

Gerelateerd nieuws