Winston Gerschtanowitz ontmaskert kindersekstoerist

“Ik wilde die deur inschoppen. Maar dan verpest ik het hele onderzoek.” Winston Gerschtanowitz slikt. Hij stond zojuist oog in oog met een kindersekstoerist. Postcode Loterij-ambassadeur Winston reisde naar Nepal. Daar sloot hij zich aan bij het onderzoeksteam van Terre des Hommes dat verdachten van kindermisbruik schaduwt en bewijslast tegen hen verzamelt. In het programma ‘Bestemming Nepal' is te zien hoe Winston niet alleen mee loopt, maar ook zelf in actie moet komen.

Seksuele uitbuiting

Winston verbaast zich hoe snel hij de markt naar kinderseks ingelokt wordt. “Gewoon midden op straat! Ik sta nog geen half uur buiten en al tien man heeft me geprobeerd naar binnen te lokken. Zonder enige gêne zegt zo’n jongen dat hij ook meisjes van vijftien jaar heeft.”  De handel in kinderseks is dan ook wijdverbreid. “99 procent van de straatkinderen is seksueel misbruikt”, legt de sociaal werker van Terre des Hommes uit aan de tv-presentator.

Seks in ruil voor eten

Mannen die op zoek zijn naar seks met kinderen reizen vaak naar Indonesië, Cambodja, de Filipijnen, India en Nepal. De vluchten zijn goedkoop en het rechtssysteem is nog niet zo stevig als in het Westen. Winston ziet op straat zelf hoe de illegale markt voor kinderseks zich moeiteloos mengt met het openbare leven: een oudere man trakteert kinderen op snoep. Daarna volgen ze hem naar zijn hotelkamer.

Daders opsporen

Daders gaan vaak ongestraft vrijuit. Dat is de reden dat Terre des Hommes sinds 2013, met steun van de Nationale Postcode Loterij, lokale detectives in Indonesië, de Filippijnen, India en Nepal opleidt. Zij schaduwen kindersekstoeristen, verzamelen bewijslast en dragen dit over aan de politie. Sinds 2013 heeft het team in Nepal 294 onderzoeken uitgevoerd. Dit heeft geleid tot 24 arrestaties en 16 veroordelingen.

Nationale Postcode Loterij

Terre des Hommes wordt sinds 1996 gesteund door de Nationale Postcode Loterij. Voor de opsporing van kindersekstoeristen in Azië, genaamd Project WATCH, kreeg Terre des Hommes in 2013 een extra bijdrage van de Postcode Loterij.

‘Bestemming Nepal' is zondag 6 november om 23:30 uur te zien bij RTL4.

 

Gerelateerd nieuws