Terre des Hommes logoZoeken
Doneer
Strijd mee

Strijd mee

Word donateurPartnersTeken de petitieGeef spullen
Actueel

Amerikaans Ministerie van Arbeid financiert Terre des Hommes voor aanpak kinderarbeid Madagaskar

19 februari 2021

Het Amerikaanse Ministerie van Arbeid stelt 4,5 miljoen USD beschikbaar voor de aanpak van kinderarbeid in Madagaskar. Het geld gaat naar een consortium van vier partijen, waaronder Terre des Hommes Nederland en Unicef. In de mica mijnen in Madagaskar werken duizenden kinderen.

Directe hulp voor ca. 1575 gezinnen

Het project richt zich op hulp aan 1575 kwetsbare gezinnen, waaronder 3.380 kinderen. Doel is om de kinderen uit de mijnen te halen en naar school te laten gaan. Het project richt zich tevens op het creëren van alternatieve bronnen van inkomsten, op toegang tot overheidsvoorzieningen, op versterking van de overheid inzake regelgeving tegen kinderarbeid en handhaving en op het betrekken van de bedrijven bij het uitbannen van de kinderarbeid. 

De mica export uit Madagaskar vormt ca. zeven procent van de wereldwijde mica export. Het werk in de mica mijnen is gevaarlijk. De mica wordt op handmatige, niet geïndustrialiseerde wijze in het afgelegen zuidoosten gewonnen en de arbeiders, waaronder veel kinderen, komen uit arme en kwetsbare gezinnen.

Mica is een wondermineraal. Het wordt gebruikt in de coating- en verfindustrie, in de automotive- en elektronica-industrie en in de bouw en cosmetica. Mica zit in kleine hoeveelheden in veel consumentenproducten. 

Het programma in Madagaskar dat het Amerikaanse Ministerie van Arbeid financiert wordt uitgevoerd door vier organisaties: Responsible Mica Initiative, Terre des Hommes, Unicef en UNDP. 

Onderzoek Terre des Hommes in Madagaskar

Zie hier ons onderzoeksrapport naar mica mijnbouw in Madagaskar uit 2019

Voor meer informatie: voor vragen kunt u terecht bij Jos de Voogd, persvoorlichter Terre des Hommes, 06-12991279. Zie ook op de website van USDOL

Onze missieWat we doenOnze winkelsZoeken
DoneerStrijd mee
ActueelPublicatiesOnze organisatieWaar we werkenContact
Meld je aan voor de nieuwsbrief
Aanmelden
facebookinstagramlinkedIntwitteryoutube