Terre des Hommes logo
Onze missieWat we doenOnze winkelsZoeken
Doneer
Strijd mee
HomeOnze missieWat we doenOnze winkelsZoekenDoneerStrijd mee
ActueelPublicatiesOnze organisatieRegio's
Actueel

"Ik mag weer naar school"

5 mei 2020

Rajat is 12 jaar en woont in India. Enkele weken terug stond hij nog elke dag om zes uur op. Hij waste zijn gezicht en poetste zijn tanden. Dan nam hij zijn pikhouweel en hamer. Samen met zijn broers vertrok hij naar de mijn om mica te verzamelen. Rajat deed dit al zes jaar lang, zo’n zeven tot acht uur per dag.

Het liefst zou Rajat naar school gaan, maar dat konden zijn ouders zich niet veroorloven. Ze hadden geen andere keus dan hem te laten werken. De paar centen per uur die dat opleverde, waren onmisbaar. Het werk in de mijn was niet alleen zwaar, maar ook erg ongezond en levensgevaarlijk.

Veel producten die wij dagelijks gebruiken, bevatten mica. Kinderen hakken dit mineraal handmatig uit de rotsen. Daarbij komen schadelijke stoffen vrij die tot dodelijke longziektes kunnen leiden. Ook gebeuren er veel ongelukken. Zo raakte Rajat al drie keer gewond tijdens het werk: “Eén keer viel er een groot stuk steen bovenop mij. Toen ik aan mijn hoofd voelde, zat er veel bloed aan mijn vingers. In het ziekenhuis ben ik toen vijf dagen lang behandeld.”

De vraag naar het ‘wondermineraal’ mica is hoog. Het is een materiaal dat goed geleidt en hittebestendig is. Daarom wordt het veel verwerkt in onze auto’s en onze elektronische apparaten. En omdat mica iets kan laten glanzen, belandt het ook in bijvoorbeeld cosmetica en verf.

In afgelegen gebieden met veel armoede is het uithakken van mica vaak de enige manier om wat geld te verdienen. Noodgedwongen werken de kinderen onder erbarmelijke omstandigheden mee, zodat het gezin kan overleven. Wist je dat er alleen al in de regio waar Rajat woont, meer dan 22.000 kinderen in de mica-industrie werken? 

Deze kinderen verdwijnen letterlijk en figuurlijk in de mijnen: ze gaan niet naar school en krijgen geen enkele kans om aan de armoede te ontsnappen. 

Kinderarbeid kunnen we alleen stoppen als iedereen meehelpt. Dus naast de kinderen en hun families, schakelt Terre des Hommes ook scholen, overheden en bedrijven in. Samen werken we aan ‘kindvriendelijke’ dorpen: dorpen waarin kinderen naar school gaan, waar geen kinderarbeid is en waar de ouders genoeg verdienen om hun gezin te onderhouden.

Dat deze brede aanpak werkt, bewezen we afgelopen jaar: in de Indiase regio Jharkhand gingen méér dan 7.000 kinderen (terug) naar school! Goed nieuws voor kinderen zoals Rajat en zijn broers. Eindelijk krijgen zij een échte kans op een betere toekomst. 

Nu willen we doorzetten. Er zijn zo’n 60 kindvriendelijke dorpen in deze regio. Wil jij meehelpen om hier 100 dorpen van te maken in 2021? Samen zorgen we ervoor dat duizenden kinderen beschermd worden en weer naar school kunnen. 

Stop kinderuitbuiting. Strijd mee. 

Doneer
Lees meer
Onze missieWat we doenOnze winkelsZoeken
DoneerStrijd mee
ActueelPublicatiesOnze organisatieRegio'sLanden
Meld je aan voor de nieuwsbrief
Aanmelden