Terre des Hommes logoZoeken
Doneer
Strijd mee

Strijd mee

Word donateurPartnersTeken de petitieGeef spullen
Actueel

Ushindi werd uitgebuit voor 1 euro per maand

12 november 2020

“Mijn vader zei dat ik naar mijn oudere zus moest om te helpen met haar pasgeboren baby. Ik had met hem afgesproken op het busstation en voordat ik het doorhad zette hij mij op de bus naar Mwanza, duizend kilometer van huis. Hij zei tegen de buschauffeur dat hij mij bij aankomst aan een mevrouw moest geven. We kwamen midden in de nacht aan, zij nam me mee naar haar huis. De volgende dag reisde ik door naar Ukerewe waar ik aan het werk moest.”

Kinderhandel

Ushindi was nog maar net twaalf toen haar vader haar naar de andere kant van Tanzania stuurde. Ze was nog nooit naar school geweest, onder andere door de scheiding van haar ouders de enorme armoede waarin ze leefde maar bovenal omdat haar vader niet geloofde in onderwijs voor meisje.

Doneer voor een veilige plek

Mishandeld en uitgebuit

De 12-jarige Ushindi uit Tanzania werkte bijna een jaar als huisslaaf bij een rijke familie. Ze werd mishandeld en kreeg vrijwel niets betaald voor haar harde werken. Ze liep weg, verdween uit beeld en dreigde weer slachtoffer te worden van uitbuiting. De politie vond haar net op tijd en nu woont ze in een opvangcentrum van Terre des Hommes, waar ze zich veilig voelt en gewoon naar school gaat. Zorg jij dat kinderen als Ushindi ook in tijden van corona een veilige plek hebben? Teken de petitie! 

Teken de petitie

Twee baantjes tegelijk

“De volgende ochtend reisde ik meteen door. Ik nam de veerboot naar het eiland Ukerewe waar mijn baas op mij wachtte. Ik moest het huishouden doen. Ik poetste het huis, deed de was en de afwas, kookte en deed de kinderen in bad. Na een paar dagen kreeg ik er extra werk bij: Ik moest thee, noten, snacks en ijs gaan verkopen. Mijn baas zei dat ik per maand 35.000 shilling (14 euro) zou verdienen, maar iedere keer als ik om mijn geld vroeg, had ze het zogenaamd naar mijn vader opgestuurd.”

Gevlucht en gered

“Op een morgen, ik was al een jaar weg van thuis, stond ik zoals altijd heel vroeg op om het huishouden te doen voordat ik begon aan mijn andere werk buitenshuis. Toen ik na een lange dag werken terugkwam, was mijn baas woedend. Zij zei dat ik expres de kraan open had laten staan. Ze begon mij heel hard te slaan, ik werd zo bang! ‘s Nachts ben weggelopen.” Uiteindelijk kwam het meisje bij de politie terecht en is haar baas gearresteerd.

Onderdak bij een inloophuis

Ushindi is toen via de politie en sociaal werk terechtgekomen in een inloop- en opvanghuis van een lokale samenwerkingspartner van Terre des Hommes. Naast onderdak, eten en medische zorg, kreeg ze ook psychosociale zorg en leerde ze allerlei basisvaardigheden om meer zelfvertrouwen te krijgen. Dit alles maakt onderdeel uit van re-integratieprogramma.

Rechtszaak 

Uiteindelijk betaalde haar baas 30.000 Tanzanian shilling (12 euro) voor de elf maanden dat zij Ushindi uitbuitte. Maar er loopt nog een rechtszaak tegen de vrouw; zij is aangeklaagd voor kinderhandel en uitbuiting van een minderjarige. Tot de zaak voor de rechter komt, blijft Ushindi in de veilige opvang in Ukerewe. Daarna helpen wij haar bij de terugkeer en reïntegratie in haar familie. Ook volgt ze een onderwijsprogramma speciaal voor kinderen die niet eerder naar school zijn geweest.

Eindelijk veilig

“Sinds ik in de opvang zit, heb ik geleerd hoe belangrijk school is. Ik ben al veel gezonder en ik vind het leuk dat ik allemaal andere kinderen heb leren kennen. En ik voel me eindelijk veilig.”

Onze missieWat we doenOnze winkelsZoeken
DoneerStrijd mee
ActueelPublicatiesOnze organisatieWaar we werkenContact
Meld je aan voor de nieuwsbrief
Aanmelden
facebookinstagramlinkedIntwitteryoutube