Terre des Hommes logoZoeken
Doneer
Strijd mee

Strijd mee

Word donateurPartnersTeken de petitieGeef spullen
Actueel

Volkswagen stopt met inkopen van mica waar kinderarbeid aan kleeft

30 september 2016

Volkswagen stopt met de inkoop van mica die mogelijk door kinderhanden in India is gewonnen. Mede door onderzoek van Terre des Hommes voelt de Duitse autofabrikant zich genoodzaakt eerst zijn micaleveranciers onder de loep te nemen. Samen met de autolakleveranciers uit India wil de grootste autofabrikant ter wereld extra maatregelen nemen om er voor te zorgen dat de mica uit legale mijnen komt waar geen sprake is van kinderarbeid.

Na berichten van de Thomson Reuters Foundations over kinderen die sterven in Indiase micamijnen en het onderzoek van Terre des Hommes naar kinderarbeid in de micaproductieketen heeft de Duitse autofabrikant het inkopen van mica bij een aantal leveranciers voorlopig stopgezet. Pas als de micaproductieketens van deze bedrijven volledig gecontroleerd is en passende maatregelen tegen kinderarbeid zijn genomen, hervat Volkswagen de handel met de micamijnen. De autolakleveranciers van Volkwagen kijken op dit moment naar de mogelijkheden om met alle betrokkenen samen kinderarbeid te voorkomen.   

Autolak en cosmetica

Mica is overal om ons heen. Mica is namelijk het mineraal dat zorgt voor een glimmend parelmoer effect. Daarnaast is het warmtewerend en isolerend. Dankzij deze drie functionele eigenschappen wordt mica overal voor gebruikt: in telefoons, kabels, broodroosters, autolak, shampoo, mascara en andere cosmetica. Het wordt gewonnen uit rotsen. India is één van de grootste micaproducenten ter wereld. De micamijnen liggen vooral in de staten Jharkhand en Bihar waar de bevolking voor een groot deel bestaat uit Dalit. Deze kasteloze mensen staan het laagst op de maatschappelijke ladder. Kinderen zijn door hun zwakke sociale positie zeer kwetsbaar voor uitbuiting. 

'Beauty and a beast'

In mei presenteerde Terre des Hommes het rapport 'Beauty and a beast', een onderzoek naar de gehele micaproductieketen van de grotendeels illegale winning in India tot aan de Nederlandse winkelschappen. Het rapport concludeerde dat Nederlandse bedrijven te weinig onderzoek doen naar de herkomst van mica en te weinig doen om kinderarbeid uit de productieketen te weren.

Onze missieWat we doenOnze winkelsZoeken
DoneerStrijd mee
ActueelPublicatiesOnze organisatieWaar we werkenContact
Meld je aan voor de nieuwsbrief
Aanmelden
facebookinstagramlinkedIntwitteryoutube