Terre des Hommes logoZoeken
Doneer
Strijd mee

Strijd mee

Word donateurPartnersTeken de petitieGeef spullen
Programma's

Een stem voor uitgebuite kinderen met een handicap in Tanzania

Veel meisjes in Tanzania worden genitaal verminkt. Meisjesbesnijdenis is illegaal, maar toch hebben ongeveer 7,9 miljoen vrouwen en meisjes in Tanzania het ritueel ondergaan. Landelijk is naar schatting 14,6% van alle meisjes en vrouwen genitaal besneden. In de Mara-regio in het noorden gaat het om veel meer vrouwen: één op de drie meisjes en vrouwen (32%) is besneden. In het Tarime-district, gelegen in de Mara-regio, heeft zelfs 60% van de meisjes van 9 tot 17 jaar genitale verminking ondergaan. Meisjes die nog niet besneden zijn, lopen groot risico dat het voor hun 16e verjaardag gebeurt. Elk jaar worden in Tarime meer dan 1.000 meisjes verminkt.

Gerelateerd nieuws

23 mei 2022

Geen verminking voor Ghati dankzij reddingsactie

Ghati uit Tanzania is 14 als ze op een avond haar oom ziet aankomen met een koe. ‘Bereid je maar goed voor op…

3 mei 2022

Rhobi (12) ontsnapte aan haar besnijdenis

Rhobi leerde op school wat ‘vaginale genitale verminking’ is. Dit pijnlijke ritueel vindt plaats in de Kuria-g…

Achtergrond

Meisjesbesnijdenis is een vorm van gendergerelateerd geweld tegen vrouwen. Het is geworteld in genderongelijkheid en stereotypen. In de Mara-regio heersen traditionele normen en waarden die vrouwen en meisjes sterk onderdrukken. Deze zelfde normen belemmeren de seksuele reproductieve gezondheidsrechten van meisjes en zorgen dikwijls voor een onveilige omgeving voor alle kinderen.

Discriminatie van meisjes en jongens met een handicap is structureel verankerd in de Tanzaniaanse samenleving. Velen van hen leven geïsoleerd met hun familieleden, onzichtbaar voor de buitenwereld. Ze worden vaak binnen gehouden, uit het zicht. Ze missen omgang met leeftijdsgenoten of volwassenen die ze in vertrouwen kunnen nemen. Stigma kan ervoor zorgen dat families, gemeenschappen en autoriteiten hun rechten en behoeften niet serieus nemen.

Tanzaniaanse kinderen met een handicap, vooral die met albinisme of autisme, zijn kwetsbaar voor geweld. Ze hebben geen toegang tot onderwijs, kinderbescherming en medische, psychosociale, juridische en overige diensten, zoals meldpunten voor misstanden.

Teken ons manifest tegen genitale verminking

De problemen

Kinderen met een handicap hebben in Tanzania te maken met meerdere, met elkaar samenhangende problemen:

Genitale verminking en andere vormen van seksuele uitbuiting

Gebrek aan adequate bescherming

Geen aandacht, beperkte kennis en weinig budget

De impact van de Covid-19-pandemie

Een zwak lokaal sociaal vangnet

Lydia Kaugi

Programma coördinator Tanzania

“We hebben al veel bereikt in onze strijd tegen uitbuiting en misbruik van kinderen door traditionele praktijken in het noorden van Tanzania. Maar er is méér nodig om ervoor te zorgen dat kinderen zich kunnen ontwikkelen in een veilige omgeving, zonder enige vorm van kinderuitbuiting.”

Doelen

Ons doel is om de stem van kinderen met een handicap in de Mara-regio te versterken. Kinderbescherming moet inclusief worden, zonder barrières voor kinderen met een handicap. Dat bereiken we door:

Het vermogen tot zelfbepaling

Landelijke voorzieningen

Beschermende overheidsdiensten

Aanpak

Onze partner Association for Termination of Female Genital Mutilation (ATFGM) voert het project uit in nauwe samenwerking met de federatie van mensen met een handicap SHIVYAWATA en het departement voor Maatschappelijk Welzijn.

Om uitgebuite kinderen met een handicap een stem te geven in het noorden van Tanzania, bestaat onze aanpak uit onder meer:

Voor kinderen met een handicap

Met de lokale actoren in Tarime district

Met de overheid

Partner

Terre des Hommes werkt samen met ATFGM om genitale verminking en kindhuwelijken in de Kuria-gemeenschap in Tanzania te stoppen.

De Association for the Termination of Female Genital Mutilation (ATFGM) is opgericht in antwoord op de zorgen van verschillende ouders binnen de KurIa-gemeenschap die niet wilden dat hun dochters besneden zouden worden. Meisjes kwamen daarnaast zelf om bescherming vragen tegen gedwongen genitale verminking. ATFGM onderwijst de gemeenschap over FGM en bevordert het respecteren van mensenrechten, met als doel om samen met de overheid een positieve verandering teweeg te brengen waarbij genitale verminking is uitgebannen.

Onze missieWat we doenOnze winkelsZoeken
DoneerStrijd mee
ActueelPublicatiesOnze organisatieWaar we werkenContact
Meld je aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte
Aanmelden
facebookinstagramlinkedIntwitteryoutube